SYRIEN. Israel har evakuerat 800 medlemmar av den kontroversiella, västunderstödda gruppen Vita hjälmarnas medlemmar från Syrien till Jordanien. De ska senare få bosätta sig i Kanada, Storbritannien och Tyskland.

800 medlemmar av Vita hjälmarna har av Israel evakuerats från Syrien till Jordanien. Vita hjälmarna, som understöds av Väst, har flera gånger kopplas samman med Jabhat al-Nusra (al-Qaida i Syrien) och det finns klipp på nätet som visar hur de deltar vid avrättningar. Den regeringskritiska gruppen har också misstänkts för inblandning i iscensättande av falska kemgasattacker på den syriska civilbefolkningen, som internationell press sedan har skyllt på landets president Bashar al-Assad.

Enligt Emmanuel Nahshon, talesman vid det israeliska utrikesministeriet, så gjordes evakueringen på begäran av USA, Kanada och europeiska stater.

Jordanien har medgett att de tillåtit FN att arrangera inresa och passage av 800 syrier från ”civilförsvaret” och ska ha gett dem alla tillfällig asyl tills de åker vidare till väst. Det är Kanada, Storbritannien och Tyskland som lovat att de ska ta emot varsin andel av de flyende medlemmarna av Vita hjälmarna.

Källa:
Israel evacuates 800 White Helmets from Syria to Jordan


  • Publicerad:
    2018-07-22 12:30