UTRIKES. I över en vecka har den syriska regimen utsatt Aleppo för omfattande bombningar. Nu kräver USA att den syriska regimen inför eldupphör och vapenvila i hela landet.

I över en vecka har den syriska regimen låtit bomber regna över Syriens näst största stad, Aleppo. Anledningen till bombningarna är att regimen vill bekämpa den al-Qaidaanknutna Nusrafronten. Samtidigt har rebellerna beskjutit civila offer. Omkring 250 personer uppges ha dött under bombningarna och beskjutningarna varav runt 40 av dem var barn.

Mitt i eldstriderna befinner sig Vita hjälmarna, ett syriskt civilförsvar bestående av frivilliga. Vita hjälmarna försöker rädda människor från rasmassorna av förstörda byggnader.

— Det har varit ett helvete och människor är verkligen rädda, säger Vita hjälmarnas mediekontakt Khaled Khatib.

Sedan i februari i år har det utropats en vapenvila mellan regimen och Nusrafronten, men denna har i princip upphört att gälla. Nu har USA och Ryssland enats om att pressa de båda parterna till att återigen uppta vapenvilan. Den nya vapenvilan innefattar dock inte Aleppo utan endast Latakia och östra Ghouta utanför Damaskus.

USA:s utrikesminister John Kerry har de senaste dagarna gjort klart att USA vill att Ryssland ska gå in och pressa Assadregimen till att upphöra med de omfattande flygbombningarna mot Aleppo. Detta för att vapenvilan i Latakia och östra Ghouta även ska gälla i Aleppo.

Khaled Khatib ställer sig dock tveksam till om att pressen från USA och Ryssland kommer att leda till någon vapenvila och fred.

— Vilken fred? Jag vet inte vad du menar. Det kommer inte att bli fred i Syrien förrän Bashar al-Assad ställs inför rätta i Haag. Men det tror jag inte kommer att hända, säger Khatib.

Vita hjälmarna grundades av England och USA och medlemmarna värvas från islamska rebeller och sedan skickas till Turkiet för att få träning till hjälparbetare. Vita hjälmarna har kopplingar till George Soros via PR-firman Purpose och är allierade med al-Qaida.

Källor:
USA kräver eldupphör i hela Syrien
Soros NGO Fakes Casualties After Russia Strikes CIA Terrorists in Syria


  • Publicerad:
    2016-05-01 11:55