GEOPOLITIK. Rysslands försvarsministerium meddelar att USA kan vara i färd med att använda falska kemiska vapen för att göra operationer i Syrien.

USA kan ha långt gående planer på att utföra falska kemvapenattacker i Syrien för att på så sätt arrangera nya ursäkter att anfalla landet med flygraider. Det säger Rysslands försvarsministerium, enligt RT.

Denna varning kommer en dag efter det att den ryska militären sade att den har information om en kommande provokation i Syriens Idlibprovins. Denna provokation ska enligt uppgift inbegripa en iscensatt attack med kemiska vapen.

Tidigare har USA varnat den syriska regeringen att USA kommer att besvara kemiska attacker utförda av den syriska regeringen med hämndmotattacker, som kommer att bli hårdare än de som USA, Storbritannien och Frankrike utförde i Syrien i april.

I ett uttalande publicerat 27 augusti, skriver Rysslands försvarsministerium att de har noterat att den missilbestyckade amerikanska jagaren USS Ross som bär 28 kryssningsmissiler av typen Tomahawk, nu befinner sig i Medelhavet. Denna manöver följde på en liknande, när USS The Sullivans färdats in i Persiska viken och ett bombflygplan av typen B-1B Lancer återfördes till sin bas i Qatar.  Ryssland säger att dessa ”förberedelser är de senaste bevisen för att USA avser att göra verklighet av” den väntade provokationen.

USA:s nya hot mot Syrien följer tidigare mönster 
Rapporten är en bekräftelse på ett tidigare uttalande som påstås komma från gruppen Hay’at Tharir al-Sham, tidigare känd under namnet Al-Nusrafronten, om att de förberedde en iscensatt klorgasattack i mot en stad i Idlib. Påståendet gjorde gällande att en grupp militanta jihadister som tränats i hantering av kemiska vapen av den privata brittisk militära företaget Olive Group, redan har kommit till Jisr al-Shughur. Gruppen kommer att ”iscensätta sanering av offer för en iscensatt kemisk vapenattack och agera medlemmar av den ökända gruppen Vita hjälmarna”, hävdar ministeriet.

— Implementeringen av denna provokation, vilken genomförs med assistans av den brittiska underrättelsetjänsten, är avsedd att tjäna som den senaste förevändningen för USA, Storbritannien och Frankrike att utföra en missilattack mot statliga och ekonomiska centra i Syrien, sade general Igor Konashenkov som är talesman för Rysslands försvarsministerium.

Den 22 augusti sade USA:s nationella säkerhetsrådgivaren och krigshetsaren John Bolton att ”om den syriska regimen [sic] använder kemiska vapen, kommer vi att svara mycket kraftfullt och de bör verkligen fundera länge över detta”.

Källa:
US plans to use fake chemical weapons attack to strike Syria – Russian MoD


  • Publicerad:
    2018-08-28 08:00