SYRIEN. Ryssland varnade nyligen för att USA har för avsikt att iscensätta ytterligare en falsk kemgasattack i Syrien för att få en förevändning att attackera landet. Nu meddelar man att den terroranstrukna och västunderstödda så kallade hjälporganisationen Vita hjälmarna mottagit kemikalier för ändamålet.

Vita hjälmarna i Kafrowaid 2017. Foto Qasioun News Agency (CC BY 3.0).

En stor kvantitet kemikalier har levererats till militanta rebeller i Idlib, Syrien, med assistans av hjälporganisationen Vita hjälmarna, i syfte att iscensätta en provokation som USA kan skylla på den syriska regeringen, säger Rysslands försvarsministerium.

Enligt rysk militär har information erhållits från flera källor att ”en stor leverans av giftiga substanser har förts till staden Saraqib på två lastbilar från byn Afs”, enligt generalmajor Alekseij Tsygankov som är chef för den ryska försoningsenheten för motståndarsidorna i Syrien.

Enligt Tsygankov levererades kemikalierna till ett arméförråd som används av den militanta gruppen Ahrar al-Sham, ”i sällskap av de åtta medlemmarna från organisationen Vita hjälmarna”, och att lasten togs emot av två högt uppsatta anförare för den salafistiska terrororganisationen Ahar al-Sham.

”Sedan placerades en del av lasten i omärkta plasttunnor och transporterades till en annan milisbas i södra Idlib för att iscensätta ett användande av kemiska vapen och sedermera beskylla regeringsstyrkorna för att använda giftiga ämnen mot civilbefolkningen”, lyder Tsygankovs uttalande.

Tidigare har det ryska försvarsministeriet varnat för att USA har planerat att åter organisera kemiska attacker i Syrien under falsk flagg för att använda dem som förevändning att anfalla de syriska regeringsstyrkorna. Utplaceringen till Medelhavet av jagaren USS Ross, som bär 28 kryssningsmissiler av typen Tomahawk, och av andra krigsfartyg utplacerade i Persiska viken och Qatar var också delar i förberedelserna av kommande attack, meddelade Ryssland.

USA har sedan länge hotat med hämnd
Tidigare har USA varnat att Washington med hämndattacker kommer att svara på kemiska attacker som den syriska regeringen utför, och som kommer att vara kraftigare än de som genomfördes i april av USA, Storbritannien och Frankrike. Den attacken utfördes efter en rapport om en kemisk attack som hade utförts av Vita hjälmarna. Denna hjälporganisation är en ökänd väst-stödd grupp, som tagits på bar gärning med att samarbeta med terrorister och skapa falska händelser i syfte att svartmåla den syriska regeringen och dess allierade.

Falsk propaganda ska spridas i media
Generalmajor Igor Konasjenkov säger att denna nya operation planeras att utspelas i byn Kafr Zita som ligger i Syriens nordvästra Hamaprovins. Enligt honom kommer man att upprepa propagandaspridningsmetoden från tidigare attacker. ”Engelsktalande experter” är enligt Konasjenkov nu på plats för att assistera i användandet av de giftiga ämnena. En grupp människor boende i de norra delarna har transporterats till Kafr Zita och de förbereds nu för att deltaga i iscensättningen av den kommande attacken.

Personerna filmas och ska föreställa lida av effekterna från ”kemiskt krigsmateriel” och ”cylinderformade bomber”, som kommer att påstås ha sprängts av syriska regeringsstyrkor. De invånare som har bussats dit kommer att användas för att assistera ”falska räddningsarbetare som kommer från Vita hjälmarna”. Hjälparbetet kommer att filmas och bilderna kommer sedan att visas i medier i Mellanöstern och i engelskspråkiga medier, säger Konashenkov.

Källor:
White Helmets accompany large delivery of poisonous chemicals to militants in Syria – MoD
‘Foreign specialists’ may stage chemical attack in Syria in 2 days to frame Assad – Russian MoD


  • Publicerad:
    2018-08-29 08:00