MELLANÖSTERN. Den välfungerande vapenvilan i södra Syrien verkar omtyckt av alla – utom Israel. Den judiska skurkstaten räds nämligen att antisionistiska krafter kan få fotfäste i gränsområdet mellan Syrien och Israel.

Ett viktigt utfall av förra lördagens möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Donald Trump var upprättandet av en vapenvila i södra Syrien.

Vapenvilan berörde provinserna Quneitra, Daraa och As-Suwayda och har genom sin framgångsrika implementering inspirerat samtal om en utvidgad vapenvila i det krigshärjade landet.

Men alla är inte lika nöjda över de fredliga framstegen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa under söndagen att han var ”helt emot” vapenvilan i Syrien. Anledningen är att den enligt Israel öppnar upp för det starkt antisionistiska Iran och dessas allierade – den libanesiska shiamilisen Hizbollah – att placera militärbaser nära den israeliska gränsen.

De syriska provinserna Quneitra, Daraa och As-Suwayda gränsar till de ockuperade Golanhöjderna, som Israel annekterade 1980.

Netanyahus stab har givit ett officiellt uttalande där de säger att den enda vapenvila som de kommer att acceptera måste innehålla tydliga restriktioner mot Irans och Hizbollahs närvaro kring de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Den israeliske premiärministern ska tidigare ha varit i kontakt med både Putin och Rex Tillerson, USA:s utrikesminister tillika den amerikanska sidans arkitekt av vapenvilan, angående sin oro. Dessa ska båda ha försäkrat Netanyahu om att utformningen skedde med Israels farhågor i åtanke.

Hizbollah – en av sionisternas värsta mardrömmar.

Men trots Putins och Tillersons försäkringar är Israel alltså inte nöjt med vapenvilan. En tjänsteman ska enligt den israeliska tidningen Haaretz ha kallat den ”väldigt dålig”. Framförallt kritiseras den för att den saknar explicita förordningar gällande Iran, Hizbollah och andra shiitiska miliser.

Det som Israel nu befarar är den så kallade ”iranska landbron” mellan Iran, det allt mer shiainfluerade Irak, Syrien och Hizbollahs fäste i södra Libanon.

Den iranska landbron mellan Iran, Irak, Syrien och Libanon demonstrerad i form av en halvmåne.

Via denna landbro skulle Iran kunna förse till exempel Hizbollah, som två gånger besegrat Israel i strid, med vapen och andra resurser. Oron för detta är, som Nordfront tidigare har skrivit om, den uppenbara drivkraften bakom den destruktiva, blodiga och flyktingströmskapande israeliska agendan i det syriska inbördeskriget.

Efter decennier av förtryck, mord och fördrivning av de palestinska araberna i Israel, Gaza och Västbanken räds Israel nu helt enkelt att man ska få stå till svars för sitt beteende av regionala stormakter som inte dansar efter Israels pipa.

Källor:
Netanyahu opposes US-Russian ceasefire deal in Syria
Why Trump’s Syrian Cease-fire Makes Israel Nervous


  • Publicerad:
    2017-07-18 15:00