UTRIKES. I samband med att Benjamin Netanyahu gjorde statsbesök i Ungern passade Viktor Orban på att hylla israelisk utrikespolitik och beklaga sig över att Ungerns regering under andra världskriget samarbetade med Tredje riket.

Krigsförbrytaren Benjamin Netanyahu fick ett varmt välkomnande av Viktor Orban under förra veckans statsbesök i Ungern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade Ungerns premiärminister Viktor Orban under ett statsbesök i Budapest förra veckan för att bland annat skriva på olika avtal om kulturellt utbyte, ekonomiskt samarbete och forskningssamarbete. Då de två ledarna träffades lät Viktor Orban meddela att Ungerns regering ”garanterar den judiska minoritetens säkerhet” och att man har en nolltolerans mot antisemitism.

— Jag berättade för premiärministern [Netanyahu] att vi är medvetna om det faktum att vi har ett ganska besvärligt förflutet bakom oss och jag ville klargöra för honom att den ungerska regeringen, i det förflutna, begick ett misstag, till och med begick en synd när det inte försvarade de judiska medborgarna i Ungern, sade Orban.

Orban menade dessutom att ungrare har mycket att lära av Israel ”eftersom Israel lär världen och då även oss, att om man inte kämpar för något så förlorar man det, för i den moderna världen måste man kämpa för allt”. Dessutom menade Orban att hans israeliske motsvarighet Netanyahu är en ”hängiven patriot”.

Under besöket passade samtidigt Netanyahu på att tacka Viktor Orban och hans regering för att de ”står upp för Israel i internationella forum”.

— Ni har gjort det gång på gång. Vi uppskattar den här attityden, det ni gör är inte bara att stå med Israel, utan ni står även med sanningen, sade Netanyahu.

Källa:
AMID NETANYAHU VISIT, HUNGARIAN PM ADMITS WWII ’SIN’ OF NAZI COOPERATION


  • Publicerad:
    2017-07-25 06:00