KONSERVATISM Vid torsdagens tal talade premiärministern klarspråk om massinvandring, kulturmarxism, globalism samt George Soros – och beskrev sig som en hängiven motståndare till ”rasism och antisemitism”.

När han på torsdagen talade till årets upplaga av det konservativa konventet Conservative Political Action Conference (CPAC) i Dallas, Texas, dryftade Ungerns premiärminister Viktor Orban några av sina favoritämnen, nämligen migration, globalism och ”wokeness”. ”[Ungrarna] har bestämt att vi inte behöver fler kön – utan fler riktiga män” sa han. ”Färre drag queens och fler som Chuck Norris!” tillade han, och åsyftade här den berömda amerikanska kampsportaren och skådespelaren. Den ungerske premiärministerns tal uppges av CPAC ha syftat till att peppa folkmassan inför lördagens tal av USA:s förre president Donald Trump. I tisdags besökte Orban Trump på dennes golfresort i Bedminster, New Jersey.

Mot globalism och Soros

Orban beskrev sig själv i torsdagens tal som en ”gammaldags frihetskämpe” och uppmanade sin till stor del republikanska publik att förena sina krafter ”mot globalister” – och då ”i synnerhet mot” den ungerskfödde judiske affärsmannen ”George Soros”. Han tillade att detta meddelande levererades ”emot progressiva liberalers vilja”.

Den ungerska premiärministern hånade i sitt tal det han kallade vänstermedier:

Jag kan redan se morgondagens rubriker framför mig: "Högerextrem europeisk rasist, antisemitisk macchoman, och Putins trojanska häst håller tal på den konservativa konferensen."

Orban tillade att hans motståndare skulle göra vad som helst ”för att driva in en kil” mellan honom och andra människor. Han förklarade vidare:

De hatar mig och förtalar mig och mitt land, precis som de hatar och förtalar dig.

Nolltolerans mot rasism och antisemitism

Orban kommenterade i sitt tal på torsdagen också den senaste tidens kontroverser kring hans uppmärksammade anförande i Rumänien nyligen, där han klargjorde att ungrare inte accepterar att ”förvandlas till en blandras”. Premiärministern betonade här att han alltid hade fört en ”nolltoleranspolitik mot rasism och antisemitism”, och han beskyllde de människor som anklagar ungrare för att anamma dessa tankemönster för att vara ”idioter”.

Orban tillade att ”en kristen politiker inte kan vara rasist” och dröjde lite vid ämnet kristendom. Han hävdade att amerikaner och ungrare delar samma värderingar, vilket, anser han, kan vara ”en lösning på många globala problem”.

Nazisternas och kommunisternas fasor existerade för att vissa västerländska stater på den europeiska kontinenten övergav dessa kristna värderingar, och dagens progressiva planerar att göra detsamma. De vill ge upp västerländska värderingar och skapa en ny värld, en postvästerländsk värld. Vem ska stoppa dem om vi inte gör det?

Orbans löfte om att bygga en ”illiberal demokrati” mitt i Europa, har, liksom hans anti-HBTQ- och anti-massinvandringsretorik till stor del gjort honom en en persona non grata inom EU. Tidigare denna månad gick han till svars mot sina belackare i unionen och klargjorde därvid att Bryssel inte dikterar ungerska angelägenheter:

Bryssel är inte vår chef. Vi är en oberoende, suverän ungersk nation. Vi fattar beslut tillsammans. Om dessa inte är bra för oss kommer vi att upplysa dem [i Bryssel] om detta. Om de inte är bra och vi kan stoppa dem, så kommer det gemensamma beslutet inte att fattas.