INRIKES. Sveriges ambassadör i Budapest har för andra gången på ett halvår kallats upp till den ungerska regeringen. Detta på grund av den bild av Ungern som ges i en påverkanskampanj av den judiska lobbyorganisationen Civil Rights Defenders, som finansieras med bland annat svenska skattemedel.

I kampanjen från den judiska lobbyorganisationen Civil Rights Defenders utmålas Ungern som en förtryckarstat. Skärmbild: Facebook.

Den svenske ambassadören i Budapest, Dag Hartelius, kallades i slutet av november förra året upp till den ungerska regeringen som hade synpunkter på den bild av Ungern som förmedlas i Sverige, skriver Aftonbladet. Hartelius fick mindre än ett dygn på sig att infinna sig på utrikesdepartement.

Ungerska regeringen protesterade mot bilden av Ungern som förmedlas i Sverige

Enligt vad som uppges i en rapport till svenska UD så ska den ungerska regeringen ansett att ett visst svenskt agerande var ”bekymmersamt”, närmare bestämt hur en organisation som får svenskt bistånd uttrycker sig på sociala medier om Ungern. Regeringen framförde en förfrågan om Sverige kunde ingripa.

Namnet på den organisation som den ungerska regeringen avsåg har maskerats i rapporten, men enligt Aftonbladet ska det tidsmässigt stämma med en kampanj från den inflytelserika judiska lobbyorganisationen Civil Rights Defenders (CRD).

Påverkanskampanj från Civil Rights Defenders utmålade Orban som diktator

Kampanjen från Civil Rights Defenders som hette ”Grattis diktatorer” fokuserade på riggade val och situationen i tre länder, varav ett var Ungern. Organisationen har dessutom i ett uttalande uppgett att de efter sin kampanj fick motta ett brev med kritik mot kampanjen från Ungerns ambassadör i Sverige.

I kampanjen som avsåg att uppmärksamma ”övergrepp mot demokratin” framställdes Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillsammans med Syriens Bashar al-Assad och Rysslands Vladimir Putin som en diktator. Man påstod bland annat att Ungerns valsystem är ”riggat” och att medier spelar en viktig roll i ”Ungerns förtryckande maskineri”.

— Vi ville skapa en stark påminnelse om hur de här auktoritära ledarna år efter år lyckas säkra sin egen makt. Om deras odemokratiska sätt inte utmanas så finns risken att kampanj-bilderna blir verklighet, hävdade John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Andra uppkallandet av Sveriges ambassadör på kort tid

Detta är andra uppkallandet av Sveriges ambassadör på kort tid. Samtliga nordiska ambassadörer kallades i maj 2020 upp till utrikesdepartementet efter att de nordiska länderna i ett brev riktat kritik mot ”bristande demokrati” i Ungern.

Aftonbladet skriver att Orbán vid flera tillfällen angripit den svenska flyktingpolitiken och att han framfört ”konspirationsteorier” om att Soros haft sin hand med i massinvandringen av rasfrämlingar till Europa och Ungern.

Ungern motarbetar massinvandring från u-länder och stöder inhemskt barnafödande

Ungern har infört ett sjupunktsprogram för att stimulera inhemskt barnafödande där det ingår åtgärder som förmånliga lån för nygifta och där kvinnor som fött och uppfostrat minst fyra barn helt slipper inkomstskatt för resten av livet.

Åtgärderna, som den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) kallade ”alarmerande”, är enligt premiärminister Orban ett alternativ till den massinvandring från u-länder som andra europeiska länder ägnar sig åt.

Civil Rights Defenders finansieras av bland annat Soros och svenska skattemedel

CRD – med kopplingar till vänsterextrema Expo som har i uppgift att kartlägga svenskar som kämpar mot mångkultur och massinvandring – bedriver bland annat ”påverkansarbete” och finansieras av bland annat Postkodlotteriet och svenska skattemedel via myndigheter som Sida, utrikesdepartementet och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor med flera.

Både CRD och Expo finansieras även av den ökände globalisten och miljardären George Soros som med sitt inflytande över bland annat EU haft en nyckelroll i massinvandringen av rasfrämlingar till Europa.

 


  • Publicerad:
    2021-01-15 15:30