UTRIKES. EU:s nya asylsystem är bara det föreslagna kvotsystemet i ny skrud, menar Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Det nya asylsystem som föreslagits av EU-kommissionen är i princip bara en ompaketering av det gamla förslaget man nyligen försökt driva igenom, menar Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Detta framförde han under en presskonferens tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Tjeckiens premiärminister Andrej Babis i Bryssel.

Även om Orbán tyckte att förslaget var mer resonligt i tonen är det i grund och botten fortfarande samma sak.

— Förslaget är att vi ska ”hantera migrationen bra”. Den ungerska ståndpunkten är att migrationen ska stoppas, sade Orbán enligt den ungerska regeringens webbplats.

Ett förslag som förs fram av Visegradländerna är att migranter inte ska tillåtas komma in i ett EU-land förrän deras ärende är behandlat och uppehållstillstånd beviljats av ett specifikt EU-land, istället för att som idag kunna ta sig in innan det. Dessutom måste gränsskyddet stärkas. Hjälpinsatser måste även inriktas mot exempelvis Syrien för att undvika ytterligare migrationsproblem.


  • Publicerad:
    2020-10-03 22:20