UTRIKES. Efter gårdagens löst grundade anklagelser om att Syrien massmördar fångar och bränner upp deras kroppar proklamerar nu en israelisk minister att han tycker att landets president Bashar al-Assad bör mördas.

Israels bostadsminister Yoav Galant vill lönnmörda Islamiska statens främsta fiende: Syriens president Bashar al Assad.

Igår gick USA:s biträdande utrikesminister med särskilt ansvar för Mellanöstern Stuart Jones ut med löst grundade anklagelser mot Syriens president Bashar al-Assad. Jones menade att Assad avrättat flera tusen politiska motståndare i fängelset Saydnaya utanför Damaskus och att deras kroppar sedan bränts i ett påstått krematorium för att dölja bevisen.

Trots att inga definitiva bevis presenterats samt det faktum att Jones flera gånger använde sig av begrepp som ”tror” och ”troligt krematorium” så tog många de allvarliga anklagelserna på allvar.

En av dessa var Israels bostads- och byggnadsminister Yoav Galant. Som en reaktion på USA:s hetspropaganda mot Assad har Galant öppet proklamerat att tiden nu är inne för att mörda Syriens president. För att berättiga det olagliga förslaget refererade Galant bland annat till de gasattacker som Syrien beskyllts för av västvärlden och dess allierade, men som inte heller de har kunnat bevisas:

— Den verkliga situationen i Syrien är sådan att de avrättar människor, använder sig av riktade kemiska attacker mot dem, och det senaste extrema – att bränna liken, någonting som vi inte sett på 70 år, menade den israeliske ministern med tydliga referenser till den så kallade ”förintelsen”.

Han fortsatte:

— Enligt mig har vi gått över en röd linje. Och enligt mig är tiden nu inne för att mörda Assad, så enkelt är det.

Galant menade vidare att Assad och den shiamuslimska milisrörelsen Hizbollah, tillsammans med dessas allierade Iran, var ett större hot mot ”världsordningen” än de islamistiska terrorister – däribland Islamiska staten – som Assad och även Hizbollah strider emot i Syrien.

Uttalandena gjordes under en konferens anordnad av den israeliska militären. Trots att han fått möjlighet att nyansera sina åsikter bekräftade Galant i efterhand att han menade det han sa.

Israel har ofta beskyllts för att stå på islamistrebellernas sida i Syrien-kriget och detta uttalande lär bidra till att förstärka den bilden.

Källa:
Israeli minister: ‘The time has come’ to kill Bashar Assad


  • Publicerad:
    2017-05-16 22:45