SYRIEN. Qaboun-distriktet i närheten av Damaskus har i dagarna helt tömts på islamister. Samtidigt kommer nu USA ”lägligt” med lösa anklagelser om att Assad ska ha försökt dölja massavrättningar av tusentals fångar.

Syriens demokratiskt valde president Bashar al-Assads krigslycka håller i sig.

Kriget i Syrien fortsätter att gå president Bashar al-Assads väg. Qaboun-distriktet öster om Damaskus har nämligen helt tömts på islamister under de senaste dagarna.

Över 3000 stridande har tillsammans med sina familjer evakuerats från distriktet. Ytterligare ett par hundra islamister som valt att lägga ner sina vapen rapporteras ha stannat kvar i området i enlighet med den amnesti som utfästes av Assad förra sommaren.

I stället för att glädja sig över denna nyhet går nu USA ut med löst grundade anklagelser riktade mot Syrien. Enligt USA:s biträdande utrikesminister Stuart Jones ska nämligen den syriska regeringen vara ansvarig för att ha ”massavrättat tusentals fångar” i fängelset Saydnaya utanför Damaskus.

Som ”bevis” för detta visade Jones under en pressträff upp satellitbilder på något som sägs vara en byggnad på fängelseområdet som har byggts om för underlätta hanteringen av kropparna som ska till fängelsets krematorium. Bilderna visar dock inte definitivt att byggnaden är ett krematorium och även Jones använder sig av svävande begrepp som ”tror” och ”troligt krematorium” i sina anklagelser.

Källor:
Evacuation of armed opposition from Damascus district complete: Syria TV
US accuses Syria of mass executions and burning the bodies


  • Publicerad:
    2017-05-15 22:25