UTRIKES. Syriens utrikesdepartement förnekar USA:s anklagelser om att använda ett krematorium som del av den påstådda massmordverksamheten i fängelset Saydnaya. I ett uttalande kallar de anklagelserna för lögner och Hollywoodhistorier.

Efter att USA:s biträdande utrikesminister med särskilt ansvar för Mellanöstern Stuart Jones tidigare i veckan anklagade Syriens regering för att låta mörda och bränna upp tusentals fångar i fängelset Saydnaya väcktes många reaktioner.

Bland annat sa den israeliske ministern Yoav Galant att han tyckte att de löst grundade anklagelserna var skäl nog att helt enkelt mörda Syriens president Bashar al-Assad, som han dessutom hävdade utgjorde ett större globalt hot än de islamistiska terrorister – däribland Islamiska staten – som Assad strider emot.

Syriens utrikesdepartement har dock gått ut och kategoriskt förnekat att de med hjälp av ett krematorium försöker sopa undan spåren av sin påstådda massmordsverksamhet i Saydnaya. I stället anklagar de USA för att ännu en gång försöka ljuga fram ”Hollywood-historier” i syfte att kunna rättfärdiga en militär intervention i landet:

Den amerikanska regeringens anklagelser mot den syriska regeringen om att använda ett så kallat krematorium i Saydnaya-fängelset är, utöver upprepningarna om bombtunnor och kemiska vapen, kategoriskt falska.

Påståendet att Saydnaya över huvud taget skulle vara skådeplats för massmord på fångar är grundat på en rapport från Amnesty som kom i februari i år. Rapporten är främst grundad på vittnesmål och otydliga satellitbilder. Även de anklagelserna förnekades bestämt av Assad som menade att vem som helst kan betala ”vittnen” och få dem att ljuga om vad som helst.

Källa:
Syria ’categorically’ denies US accusations of mass killings


  • Publicerad:
    2017-05-18 23:05