INBÖRDESKRIGET I SYRIEN. Syriska regeringsstyrkor rycker fram och har nu tagit över nära hälften av den rebelltäta staden Aleppo. Detta har lett till att tusentals civila nu kan fly från tidigare terroristkontrollerade områden genom de ”humanitära korridorer” som Syrien och deras allierade Ryssland bildat.

Det går bra för Syriens regeringsstyrkor.

Det går bra för Syriens regeringsstyrkor.

Inbördeskriget i Syrien mellan den sekulära Bashar al-Assads regeringsstyrkor och de så kallade rebellerna, ofta radikala islamister som al-Nusrafronten och Islamska staten, går inte som västmakterna tänkt sig. Regeringsstyrkorna, som stöds av bland annat kurdiska och shiamuslimska miliser, strider framförallt emot den islamistiska terrororganisationen al-Nusrafronten i den strategiskt viktiga staden Aleppo.

Nu rapporterar Englands-baserade och rebellvänliga ”Syrian Observatory for Human Rights” att Assad-vänliga styrkor avancerat kraftigt i Aleppo på sistone och befriat flera områden från terroristerna.

Som en följd av detta rapporterar nyhetsmediet Russia today att över 3 000 civila, däribland cirka 1 500 barn, kunnat lämna staden via de ”humanitära korridorer” som Ryssland tillsammans med Syrien bildade tidigare i år. Över hundra islamister har också lagt ner sina vapen och tillåtits lämna staden samma väg, helt i enlighet med den amnesti som Assad tidigare utlovat.

Syriens president har tidigare uttryckt sin vilja att alla syrier som flytt landet i samband med inbördeskriget bör återvända efter att terroristerna besegrats. En förhoppning som i ljuset av den senaste tidens militära framgångar kanske inte ligger alltför långt borta.

Källor:
Syrian govt forces liberate about 40% of east Aleppo from terrorists – Reconciliation Center
Militants lose much of northeastern Aleppo: Observatory


  • Publicerad:
    2016-11-28 19:05