UTRIKES. Irans riksåklagare menar att sioniststaterna USA och Israel tillsammans med lydhunden Saudiarabien ligger bakom de senaste dagarnas protester i Iran.

Irans riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri har i statlig media pekat ut USA, Israel och Saudiarabien för att ligga bakom de senaste dagarnas stundtals våldsamma regeringskritiska protester i Iran som hittills renderat i över 20 döda och över 400 gripna.

Montazeri anklagade CIA:s Iran-ansvarige Michael D’Andrea för att ha samordnat demonstrationerna, Israel och USA för att ha planerat dem samt Saudiarabien för finansieringen av projektet. Dessa ska dessutom ha använt sig av iranska oppositionella grupper som till exempel Folkets Mujaheddin samt olika kommunister och rojalister.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har tidigare öppet meddelat att USA söker ett så kallat regimskifte i Iran. Dessutom har president Donald Trump, tillsammans med andra amerikanska politiker och bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, alltsedan början av protesterna uttalat sitt stöd för de krafter som nu vill omkullstörta den iranska regeringen.

Den iranska elitstyrkan Revolutionsgardet har dock gått ut och meddelat att protesterna nu kvästs:

— Det var som mest 1.500 människor på varje plats och antalet bråkmakare var inte mer än 15.000 i hela landet, enligt Revolutionsgardets befälhavare Mohammad Ali Jafari.

Samtidigt har flera demonstrationer till stöd för regeringen ägt rum som haft betydligt fler deltagare.

Iran har länge varit en nagel i ögat för den globala sionismen på grund av dess bekämpning av terrorister som i till exempel Syrien samt deras stöd för den antisionistiska shiamilisen Hizbollah.

Källa:
Irans riksåklagare: USA ligger bakom demonstrationerna


  • Publicerad:
    2018-01-04 21:35