UTRIKES. Israels parlament har röstat genom lagstiftning för att införa dödsstraff för ”terroristbrott”. Förslaget har väckt starka reaktioner hos palestinier, som misstänker att lagen endast kommer att nyttjas mot deras folk.

Den judiska staten Israels parlament, Knesset, röstade under onsdagen genom ett förslag för att utöka lagstiftningen gällande dödsstraff, så att det numera även går att döma ”terrorister” till döden. Detta har mött stark kritik från det palestinska folket, som menar att lagstiftningen enbart är riktad mot dem.

— Även om lagen inte pekar ut någon specifik grupp, så är den riktat främst mot det palestinska folket. Den kommer garanterat inte användas mot judar som genomför terrorattacker mot palestinier, kommenterar Aida Touma-Suleiman, palestinsk ledamot i Knesset, till Al Jazeera.

Enligt den nuvarande lagen kan bara ”nazister” och ”nazistkollaboratörer” som döms för påhittade brott under ”förintelsen” dömas till döden. Detta kommer enligt den nya lagen utökas till att även innefatta personer dömda för ”terroristbrott”.

När Israels president Benjamin Netanyahu tillfrågades om även judar kommer inkluderas i den nya lagstiftningen så svarade han ”ja, åtminstone i teorin”.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman, vars parti Yisrael Beiteinu författade lagförslaget, har tidigare sagt att dödsstraffet kommer användas mot ”den arabiska terrorn”, och efter att lagen röstades igenom skrev han på sin Facebooksida att ”judiskt blod är inte billigt”.

— Den här lagstiftningen placerar oss på ett sluttande plan. Jag ser det här som uppmuntran av det israeliska parlamentets mest extrema element, och i det nuvarande klimatet så vet man aldrig var det kan sluta, menar Dawoud Yusef, företrädare för den propalestinska gruppen Addameer som hjälper palestinier i israeliska fängelser.

Källa:
Israel’s new death penalty bill ’targets Palestinians’


  • Publicerad:
    2018-01-07 13:30