UTRIKES. Israel har nu bestämt sig för att slänga ut tiotusentals afrikanska invandrare som befinner sig i landet. Om de inte lämnar landet frivilligt inom tre månader så väntar fängelsestraff.

Till och med afrikanska judar har svårigheter att finna sig till rätta i Israel, då landets politiker är måna om att bevara skurkstatens ”judiska karaktär”.

Den judiska staten Israels regering har nu beslutat att man ska utvisa tiotusentals afrikanska invandrare som befinner sig i landet. Afrikanerna erbjuds 3 500 dollar, cirka 30 000 svenska kronor, för att lämna landet frivilligt inom tre månader. Om de vägrar så hotar den israeliska staten att fängsla dem.

Afrikanerna får välja mellan att åka tillbaka till sitt hemland eller ett annat land som Israel betalar för att ta emot dem. Beslutet har fått skarp kritik från UNHCR, FN:s flyktingorgan, som anser att det bryter mot internationella lagar. Den judiska staten menar dock att utvisningarna är ”humana” och ”frivilliga”.

En talesperson för Israels invandringsmyndighet säger till BBC att det just nu finns 38 000 afrikanska invandrare i landet, och kallar dem ”infiltratörer”. Invandrarna själva säger att de flytt från krig och förföljelse, men enligt de israeliska myndigheterna så handlar det om ekonomiska migranter.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att ett för stort inflöde av afrikanska invandrare kan skada landets ”judiska karaktär”.

Källa:
Israel: African migrants told to leave or face imprisonment


  • Publicerad:
    2018-01-03 18:00