UTRIKES. En högt uppsatt iransk tjänsteman har pekat ut islamister och utländska agenter som de som ligger bakom de nu pågående upproren i landet.

Nordfront rapporterade under gårdagen om demonstrationer i Iran som började som allmänna missnöjesyttringar mot landets ekonomiska situation men som sedermera blev allt mer öppet kritiska mot landets regering och nuvarande styrelseskick.

Protesterna har därefter fortsatt, ofta i våldsamma former. I flera filmer från demonstrationerna kan man till exempel se personer som kastar sten mot polisen samt tänder eld på olika föremål och byggnader längs gatorna.

En sådan demonstration under gårdagen i provinsen Lorestan slutade med två döda. Lorestans biträdande chef för politiska och säkerhetsmässiga angelägenheter, Habibollah Khojastepour, menar att demonstranterna agerat på order av ”fientliga grupper” utanför Iran.

— Vårt mål var att upplösa folksamlingen på ett fredligt sätt, men på grund av närvaron av takfiris (extrema sunniislamister som till exempel Islamiska staten, reds.anm) och fientliga individer och grupperingar som styrdes av utländska underrättelsetjänster blev tyvärr två människor dödade, sa Khojastepour som samtidigt påpekade att ingen skarp ammunition användes av iransk militär eller polis.

Irans president Hassan Rouhani har också kommenterat protesterna – som stöds av både USA och Israel – med att välkomna iraniernas rätt att visa sitt politiska missnöje men att våld inte kommer att tolereras.

Tidigare har USA:s utrikesminister Rex Tillerson öppet meddelat att USA med hjälp av pålitliga ”andra element inom Iran” vill byta ut den antisionistiska regeringen.

Källor:
Iranians free to express criticism, stage protest: President Rouhani
Rouhani says Iranians have right to protest, slams Trump’s comments


  • Publicerad:
    2018-01-01 00:05