MELLANÖSTERN. Libanesiska regeringen anklagar Saudiarabien för att hindra premiärminister Saad Hariri att lämna den sunnistyrda shariastaten. Många menar att händelsen bör ses i ett sammanhang av en eskalering av konflikten mellan Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

Nordfront skrev under helgen om att Libanons premiärminster Saad Hariri via ett TV-sänt tal oväntat meddelat sin avgång. Premiärministern skyllde på att hans liv skulle vara hotat, uppgifter som inte kunnat bekräftas av landets säkerhetstjänst. Han kritiserade även Iran och dess antisionistiska och shiamuslimska allierade Hizbollah i Libanon för att ”vilja förstöra arabvärlden”.

Rykten gör nu gällande att Hariri mot sin vilja hålls fast i Saudiarabien och att han fått ett ultimatum att antingen återvända till Libanon och då driva en kompromisslös kamp mot Hizbollah, eller att gå i exil och helt lämna politiken.

En tjänsteman från den libanesiska regeringen uppges förbereda vädjanden till omvärlden om att pressa Saudiarabien till att släppa Hariri, vars parti Framtidsrörelsen också kräver att han återvänder till Libanon. Ett krav som öppet upprepas av landets Hizbollah-allierade president Michel Aoun som sagt sig inte erkänna Hariris avgång så länge den inte är ”frivillig”.

Libanon är splittrat nästan på mitten mellan en mer väst- och sunnivänlig falang och en mer antisionistisk och shia- samt kristet dominerad dito. Många analytiker tror att Saudiarabien använt Hariri, som tillhör den förstnämnda falangen och som dessutom har saudiskt medborgarskap, som ett redskap mot Libanons antisionistiska shiafalang som tydligast representeras av Iran-stödda Hizbollah som dessutom sitter med i den nuvarande regeringen.

En av frågorna som göder konflikten mellan det sunnistyrda Saudiarabien och det shiastyrda Iran samt det splittrade Libanon är kriget i Syrien. Där stöder Iran Syriens demokratiskt valde president Bashar al-Assad medan Saudiarabien stöder islamistiska rebeller och enligt vissa uppgifter till och med direkt Islamiska staten.

Källor:
Lebanon believes Saad Hariri being held in Saudi Arabia: Official
Hariri’s party says he still PM, urges him to return to Lebanon


  • Publicerad:
    2017-11-09 20:50