MELLANÖSTERN. Massprotester har lett till att Libanons premiärminister avgår.

Under tretton dagar har åtskilliga tusental av sunni- och shiamuslimer tillsammans med kristna libaneser protesterat mot den libanesiska regeringen. Anledningen uppges vara missnöje med korruption och politikernas hantering av Libanons dåliga ekonomi, där ökade skatter på bland annat bensin och WhatsApp-samtal ska ha varit dropparna som fick bägaren att rinna över.

Politikernas initiala kompromisser har inte givit resultat, utan protesterna har fortsatt.

Idag kom så nyheten att landets premiärminister Saad Hariri, avbildad nedan, avgår.

Hariri är sunnimuslim och ingen vän av den mäktiga antisionistiska rörelsen Hizbollah. Bland annat har Hariri tidigare avgått från sin post under mystiska former 2017 när han var på besök i det väst- och Israelvänliga Saudiarabien. Då anklagade han Hizbollah och Iran för att ”vilja förstöra arabvärlden”. Efter att Hariri åkt hem till Libanon övertalades han dock av sina supportrar och andra politiker att fortsätta som premiärminister.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har konsekvent motsatt sig att regeringen – där representanter för hans parti sitter efter ett framgångsrikt val 2018 – ska avgå. Detta eftersom det skapar ett maktvakuum som kan komma att gynna ”utländska intressen” vilka enligt Nasrallah eldar på protesterna i Libanon.

Hizbollahsupportrar har även slagits med antiregeringsdemonstranter som satt upp tält och vägspärrar i civila bostadsområden. De förstnämnda menar att sådana protester görs bäst utanför regeringsbyggnader.

Källor:
Lebanese PM Hariri submits his resignation amid ongoing anti-govt. protests
Who is pushing for another civil war in Lebanon?


  • Publicerad:
    2019-10-29 21:55