UTRIKES. Iran menar att Amnesty International ljuger om de regeringskritiska protester som skakat landet och nu ska ha slagits ned.

Iran drabbades för drygt en vecka sedan av delvis våldsamma protester mot regeringen i ett flertal städer i landet. Orsaken ska ha varit missnöje med en 50-procentig ökning av bensinpriset som regeringen kände sig tvungen att göra för att lindra konsekvenserna av USA:s hårda sanktioner mot Iran för landets allra fattigaste medborgare.

Som en reaktion på protesterna valde landets styrande att strypa runt 95 procent av internettillgången, varför filmer och bilder från protesterna har varit få.

Enligt Amnesty International ska det antisionistiska Irans säkerhetsstyrkor ha slagit ner protesterna med våld, med över 100 döda som följd. Enligt Irans FN-talesman Alireza Miryousefi stämmer dock inte siffrorna. Han anklagar i stället Amnesty för att vara ”partiska” och för att ”fabricera” siffrorna om antalet döda i ett utlandsstött försök att svartmåla Iran.

Under onsdagen sa landets president Hassan Rouhani att de besegrat orosmakarna, som ska ha tänt eld på samt vandaliserat en mängd butiker, banker och statliga byggnader.

— Upprorsmakarna var få, men organiserade, beväpnade och beordrade att bete sig på ett kalkylerat sätt. De agerade helt och hållet efter en plan kläckt av regionens reaktionära regimer [gulfstaterna, reds.anm.], sionisterna och amerikanerna, sa Rouhani.

Iranska säkerhetskällor säger att de gripit medborgare som även hade tyska, turkiska och afghanska medborgarskap som tränats utomlands för att försöka destabilisera landet.

USA:s extremsionistiske utrikesminister Mike Pompeo har öppet stött protesterna.

Iran stöder militant antisionistiska rörelser som Hamas och Hizbollah och har ett gott öga till bland annat Ryssland och Kina. Något som inte gillas av Israel eller mäktiga sionistiska krafter i USA.

Källor:
Iran blasts Amnesty protest toll calling it ’disinformation’
Rouhani on riots: Iranian people passed another historic test
Pompeo says US stands with Iranian protesters


  • Publicerad:
    2019-11-23 16:20