MELLANÖSTERN. Iran har pekats av ut av USA och Saudiarabien som skyldiga till attacken mot världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien i lördags, trots att Huthirebeller har tagit på dig dådet. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif låter nu hälsa att Iran kommer att svara med besked ifall landet attackeras.

Det var i lördags som världens största oljeraffinaderi i Saudiarabien attackerades med drönare. Även ett annat saudiskt raffinaderi attackerades, vilket sammantaget ska ha slagit ut fem procent av världens samlade oljetillverkning.

De shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen, som ligger i öppet krig med Saudiarabien, har tagit på sig attacken. Men Saudiarabien hävdar bestämt att Iran måste ha legat bakom attacken – ett påstående som även stöds av USA. Enligt Saudiarabien har inte Huthirebellerna kapaciteten att genomföra drönarattacker i Saudiarabien, något som de dock lyckats med flera gånger tidigare.


Iranska Press TV visar hur ofta Huthirebellerna i Jemen har lyckats med drönarattacker djupt inne i Saudiarabien.

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo var attacken en ”krigshandling” från Irans sida. Han menar också att Saudiarabien nu har rätt att ”försvara sig” mot Iran.

I en intervju med CNN säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif:

— Jag vet att vi inte gjorde det. Jag vet att Huthierna har gjort ett uttalande om att de gjorde det.

När CNN:s reporter ifrågasätter hur en grupp rebeller kan genomföra en sådan attack och samtidigt undvika ett dyrt och högteknologiskt amerikanskt luftvärnssystem i Saudiarabien svarar Zarif:

— Då borde du försöka hitta problemet med det fantastiska amerikanska luftvärnsskyddet, inte med Huthierna. Jag menar ni tror att USA är allsmäktigt och att USA:s militära utrustning är fläckfri. Men jag ska berätta för dig: Det kommer komma som en nyhet för dig att människor kan åstadkomma mycket när de är desperata, när de ser sina barn dödas, när de ser sina fruar bombas, sina sjukhus, hus, skolor. Det skapar kreativitet.

LÄS ÄVEN: Mosaiken Mellanöstern – Nordfront reder ut sörjan

Han menar också att attacken inte är någon krigshandling, men att påståendena om att Iran ligger bakom är ett försök från USA och Saudiarabien att uppvigla till krig. Om någon av länderna skulle attackera Iran skulle det dock leda till ett fullskaligt krig, enligt Javad Zarif.

— Jag är fullt allvarlig när det handlar om att försvara vårt land. Vi vill inte involvera oss i en militär konfrontation. Men vi kommer inte att tveka inför att försvara vårt territorium, säger Zarif i den exklusiva intervjun.

Se CNN:s intervju med Mohammad Javad Zarif:

Källa:
Iran varnar för ”fullskaligt krig”


  • Publicerad:
    2019-09-20 10:30