Amnesty beskriver Israels behandling av palestinier som ”apartheid”
INTERNATIONELLT • I en ny rapport från den så kallade människorättsorganisationen Amnesty beskrivs Israels politik som apartheid mot palestinier. Israel kräver nu att Amnesty kastar rapporten i minneshålet.
Människorättsorganisationen Amnesty skriver i en ny rapport att Israels behandling av palestinier är att jämföra med apartheid. Man pekar bland annat på hur israeliska myndigheter systematiskt fördriver palestinier samt konfiskerar deras egendom.
Amnesty går så långt som slå fast att Israel behandlar palestinier som ”en rasligt lägre stående grupp” och kräver att omvärlden agerar för att skapa förändring i regionen.
— Det finns ingen rimlig motivering för ett system som byggts kring institutionaliserat och långvarigt rasistiskt förtryck av miljoner människor, säger organisationens generalsekreterare Agnès Callamard.
Man är heller inte den första människorättsorganisationen som når dessa slutsatser – för ett år sedan uppmärksammade den israeliska organisationen B’Tselem hur israeliska policys och riktlinjer skapats för att upprätthålla en ”judisk överhöghet från Jordanfloden till Medelhavet” och att systemet de facto faller inom definitionen för apartheid enligt internationell lag.
Amnestys rapport bygger bland annat på denna information och det framgår att apartheidsystemet är högst verkligt i ockuperade palestinska områden såväl som i själva Israel – där arabiska medborgare utgör över 20 procent av befolkningen.
— Oavsett om de lever i Gaza, östra Jerusalem eller i resten av Västbanken eller Israel så behandlas palestinier som en rasligt underlägsen grupp och berövas systematiskt sina rättigheter, menar Callamard vidare.
Israels utrikesministerium svarade med att snabbt kräva att Amnesty drar tillbaka sin rapport.
— Amnesty var en gång en vördad organisation som vi alla respekterade. Idag är man den exakta motsatsen, menar utrikesministern Yair Lapid som vidare anser att organisationen sprider lögner och propaganda från ”terrorister”.
— Israel är inte perfekt men det är en demokrati som följer internationell rätt och som är öppen för granskning, hävdar han vidare.