UTRIKES Israel har meddelat att man ställer sig bakom Ukraina i kriget med Ryssland. Ryssland i sin tur har kritiserat Israels ockupation av Golanhöjderna och ifrågasatt Jerusalems status som Israels huvudstad.

Inför den ryska invasionen av Ukraina gjorde Israels utrikesdepartement i onsdags ett försiktigt uttalande till stöd för Ukrainas territoriella integritet. Uttalandet nämnde inte Ryssland men provocerade ändå fram ett ryskt svar.

Samma dag som det israeliska utspelet gick Ryssland ut och krävde att Israel lämnar tillbaka Golanhöjderna till Syrien.

— Ryssland erkänner inte Israels suveränitet över Golanhöjderna som är en del av Syrien, sa Rysslands ambassadör Dmitry Polyanskiy i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt som Säkerhetsrådet debatterade relationen Israel-Palestina var frågan om konflikten mellan Ryssland och Ukraina uppe för debatt i generalförsamlingen. Jerusalem Post summerade den ryska diplomatiska attacken mot Israel på följande sätt:

Under Säkerhetsrådets möte påminde Ryssland Israel att de står med Syrien, där de är militärt förskansande, gällande Damaskus krav att Israel återlämnar Golanhöjderna, som IDF erövrade under det defensiva sexdagarskriget 1967.

Israel annekterade Golan 1981, men till dags dato är USA det enda landet som erkänner Israels kontroll över området. I december godkände Israels regering en plan för att utöka sin befolkning på Golan, inklusive skapandet av två nya städer.

Polyanskiy påminde om det beslutet när han sa att Ryssland "oroas över Tel Avivs utannonserade planer för att expandera sina bosättningar på de ockuperade Golanhöjderna, vilket bryter mot bestämmelserna i Genevekonventionen från 1949".

Han tog också genom sina kommentarer indirekt avstånd från Israels suveräna kontroll över Jerusalem, inklusive västra Jerusalem. 2017 sa Moskva att de erkände västra Jerusalem som Israels huvudstad, men Polyanskiy verkade i onsdags ignorera det erkännandet av Israels styre när han använde Tel Aviv som synonym för Israels regering.

Det är en fras som endast används av de länder som vill förmedla att de inte erkänner Israels ägarskap över någon del av dess huvudstad.

Efter den öppna ryska kritiken gick Israels utrikesminister Yair Lapid ut och fördömde Rysslands invasion av Ukraina när den inleddes i torsdags.

— Rysslands attack mot Ukraina är en allvarlig överträdelse av den internationella ordningen. Israel fördömer den attacken och är villiga och redo att erbjuda humanitär hjälp till Ukrainska medborgare, kommenterade Lapid och fortsatte sedan:

— Israel har djupa, långvariga och goda relationer med Ryssland och Ukraina. Det finns tiotusentals israeler i båda länderna. Och det finns hundratusentals judar i båda länderna. Att försäkra deras säkerhet och trygghet är vår högsta prioritet .

Enligt Times of Israel förvarnades inte Ryssland av Israel trots att Lapid i sitt uttalande försäkrade att Israel i grund och botten har en god relation med både Ryssland och Ukraina.

Efter att Israel tog ställning för Ukraina oroar sig israelerna för att Ryssland kommer att försöka strypa deras attacker mot syriska och iranska mål, medan Ryssland närmar sig just Syrien och Iran ytterligare.