UTRIKES Sedan Israel började stödja Ukraina i kriget mot Ryssland har relationen mellan länderna blivit svalare. Nu börjar Ryssland stötta Palestina i inhemska frågor.

Det var under måndagen som den ryske presidenten Vladimir Putin samtalade med Palestinas president Mahmoud Abbas för att diskutera kriget i Ukraina och konflikterna i Jerusalem.

Putin ska under samtalets gång ha berättat om den ryska ”insatsen” i Ukraina, och försäkrat Palestina om att man kommer att bistå dem med ”ryskt vete, material och annat spannmål”.

Enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa pratade han också om att Ryssland kommer att ”stötta Palestina politiskt i alla internationella sammanhang”. Detta efter att konflikter mellan israeliska judar och palestinska muslimer har blossat upp i Jerusalem och runtomkring Al-Aqsa-moskén.

Svalare relation med Israel

Relationen mellan Ryssland och Israel blir däremot sämre. Sedan tidigare har de två länderna fördömt varandra, där Israel kritiserar Rysslands invasion av Ukraina medan Ryssland kritiserar Israels ockupation av Golanhöjderna i Syrien.

I helgen kallades Israels ambassadör i Ryssland, Alexander Ben Zvi till en utfrågning i ryska parlamentet. Detta efter att Israel röstade för att utesluta Ryssland ur FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Vidare har Ryssland börjat kritisera Israels förehavanden i Palestina – något som man kallar ”en illegal ockupation och en krypande annektering av Palestinska territorier”.