UTRIKES Det är inte Rysslands försök att stänga ned Jewish Agency som ligger bakom landets försämrade relation med Israel, hävdar en talesperson för det ryska utrikesministeriet. Istället pekas sionistregimens ”ensidiga och icke-konstruktiva retorik” ut som anledning.

Relationen mellan Ryssland och Israel blir allt sämre. Dels beror det på Kremls nära relation med de antisionistiska staterna Syrien och Iran men också på att Israel och världsjudenheten tagit kraftigt avstånd från den ryska invasionen av Ukraina.

Tel Aviv har tydligt ställt sig på Kiev-regimens sida i konflikten, medan Kreml har slagit ned på judisk makt-grupper i Ryssland och sökt närmare relationer med Palestina.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova förtydligade under tisdagen Rysslands inställning till Israel i rysk tv, skriver RT. Detta efter att Israels premiärminister Yair Lapid beordrat sanktioner mot Ryssland som svar på landets nedslag på den ryska grenen av Jewish Agency. En domstol i Moskva mottag under förra veckan en talan från det ryska justitiedepartementet om att upplösa den sionistiska organisationen för flertalet brott mot ryska lagar om datahantering.

Anklagar Israel för ensidigt stöd av Kiev-regimen

Enligt Zacharova har relationen mellan länderna inte försämrats ”av sig självt”.

— Under de senaste månaderna har vi hört en fullkomligt icke-konstruktiv och framförallt ensidig retorik från Tel Aviv, säger Zacharova.

Vidare menar Zacharova att antiryska utspel konstant kommer från sionistregimens representanter på alla nivåer och att dessa uteslutande sker ur ett pro-ukrainskt perspektiv.

— Och inte på sättet att man stödjer det ukrainska folket utan endast i stöd av Kiev-regimen, förklarar Zacharova och tillägger att det har varit i ”samma tonläge som de märkliga och vilda rösterna från väst”.

Enligt premiärminister Lapid skulle en upplösning av Jewish Agency i Ryssland allvarligt skada relationen mellan länderna. Men Zacharova menar att det hela är en juridisk fråga och inte en politisk.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov var inne på samma linje när han kommenterade frågan under söndagen:

— Det finns sannerligen frågor rörande Jewish Agencys efterlevnad av ryska lagar. Men den här situationen bör inte politiseras eller projiceras på Israel-Rysslandrelationerna i sin helhet, sa Peskov.

En första domstolsförhandling i frågan om Jewish Agencys upplösning kommer att hållas under torsdagen, skriver RT.