JUDENDOM Bossarnas bossar bland Moskvas rabbiner har flytt till Israel. Anledningen är att han inte kan ställa sig bakom Rysslands militära operation i Ukraina.

Pinchas Goldschmidt, som är högsta rabbin i den ryska huvudstaden Moskva, har flytt landet, rapporterar al Jazeera. Enligt släktingar till rabbinbossen beror det på att han ”pressats att stödja kriget i Ukraina”.

”Kan äntligen dela med mig av att mina svärföräldrar har satts under press av myndigheter att stödja den ’militära specialoperationen’ i Ukraina – och vägrade”, skriver Goldschmidts svärdotter Avital Chizhik-GoldschmidtTwitter.

Rabbinbossen befinner sig just nu i Israel, där han fortfarande styr över Moskvas judar på distans, enligt Jerusalem Post.

Direktivet att Goldschmidt ska ha kvar sin auktoritet kommer tydligen från högt uppsatta rabbiner i Israel. I ett offentligt brev som citeras av Jerusalem Post skriver rabbinerna David Lau och Yitzhak Yosef:

Vi har förstått att på grund av personliga omständigheter kunde inte rabbin Goldschmidt stanna kvar hos sin församling i dessa dagar, men att hans rabbinska domstol som han leder även fortsättningsvis ska operera under hans ledning och ge lämpliga svar till de i behov. De nuvarande rabbinerna i Moskva fortsätter sitt arbete bland församlingarnas medlemmar. Vi ber om att inga förändringar görs gällande uppsättningen av rabbinskapet och tribunalen utan koordinering med oss, så att vi kan fortsätta kontakten mellan Israels chefsrabbinskap och den viktiga judiska gemenskapen i Ryssland i allmänheten och i Moskva i synnerhet.

Enligt Jerusalem Post är Goldschmidt en garant för att Rysslands judar lyder under det israeliska chefsrabbinskapet. Men sedan Goldschmidts flykt har judar i Moskva försökt tillsätta en efterträdare.

I brevet förklarar man vidare:

Under många år har Israels chefsrabbinskap arbetat i fullt samförstånd med chefsrabbinen och ledaren över Moskvas rabbinska domstol, Pinchas Goldschmidt. Det israeliska chefrabbinskapet är medvetet om hans arbete bland de judiska församlingarna och ser honom som chefsrabbin över Moskva och erkänner den domstol han leder gällande alla frågor som rör förtydliganden om judendomen, både gällande skilsmässor och konverteringar.

Till skillnad från andra trossamfund i Ryssland, som framförallt rysk-ortodoxa kyrkan, har landets judiska rabbiner inte offentligt ställt sig bakom Rysslands invasion av Ukraina. Internationellt har judiska ledare också fördömt kriget, medan ingen vad Nordfront kan erfara har uttalat något stöd för Ryssland.