UTRIKES Moskvas stadsdomstol kommer att beslutat att upplösa den ”antirasistiska” underrättelseorganisationen Sova center, som motsvarar Expo i Sverige. Anledningen är att organisationen brutit mot villkoren som ålagts den som utländsk agent.

Ryssland kommer att förbjuda organisationen Sova center, som är landets motsvarighet till den antivita underrättelseorganisationen Expo. Detta skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Sova center klassas som en ”utländsk agent” i Ryssland. Detta eftersom organisationen nästan uteslutande har utländska finansiärer såsom tyska och holländska staten, finansjuden George Soros stiftelse Open Society samt diverse andra judiska och kulturmarxistiska organisationer från Europa och USA.

En av få ”inhemska” organisation som finansierat Sova center är Rysslands judiska kongress.

Trots att Sova center registrerats som en utländsk agent ska man vid 24 tillfällen har medverkat i evenemang utanför Moskvaregionen där man är registrerad. Talan om att upplösa organisationen kommer från justitiedepartementet, som registrerade Sova center som utländsk agent redan 2016.

Sova centers ledare Aleksandr Verchovskij säger till systerorganisationen Expo att beslutet är ”löjligt” eftersom justitiedepartementet ”plötsligt börjat att tolka” lagen om utländska agenter ”bokstavligt”. Han tror att den egentligen anledningen till att organisationen tvingas upplösas är att man granskat den ryska regimens utspel om att man vill ”avnazifiera Ukraina”.

— Den här typen av beslut avgörs i regel i ett enda domstolssammanträde, vilket antagligen sker inom någon vecka, säger Verchovskij.

Det ryska justitiedepartementet begärde nyligen även att judisk makt-organisationen Jewish Agency ska stängas ned på liknande grunder. Samtidigt har Moskvas chefsrabbin Pinchas Goldschmidt flytt till Israel och uppmanat andra judar i Ryssland att göra detsamma.