RYSSLAND Moskvas tidigare chefsrabbin flydde förra året till Israel och har sedan dess uppmanat andra judar att lämna Ryssland. Nu avslöjar han hur Putin bland annat har använt judar som alibi för att inte anklagas för antisemitism.

Nordfront har tidigare skrivit om Moskvas tidigare chefsrabbin Pinchas Goldschmidt som förra året flydde till Israel. Ursprungligen uppgav rabbinen att det var för att inte tvingas stödja kriget i Ukraina.

Snart kom han dock att hävda att antisemitismen ökat kraftigt i Ryssland och Goldschmidt har i omgångar uppmanat Rysslands judar att lämna landet innan det är för sent. I en intervju med tysk media har Goldschmidt också uppgett att ”tiotusentals judar har lämnat” Ryssland sedan kriget i Ukraina utbröt.

Under tiden har den ryska staten också slagit ned på flera judisk makt-organisationer, såsom Jewish Agency och Expos systerorganisation Sova center som upplöst av domstolar efter stämningar av det ryska justitieministeriet.

I förra månadens upplaga av Foreign Policy magazine avslöjar Goldschmidt också nya detaljer om judarnas situation i Ryssland. Exilrabbinen berättar hur han själv flyttade till Ryssland 1989 för att ”hjälpa återuppbygga den judiska gemenskapen” som under decennier tappat inflytande över Sovjet sedan den judiska bolsjevikkuppen 1917.

Goldschmidt ska direkt ha kontaktats av en FSB-agent som försökte pressa honom till samarbete. Rabbinen ska ha vägrat och hänvisat till judiska lagar som förbjuder judar att ange andra judar. På grund av att han inte samarbetade blev han utvisad 2005, men lyckades återvända sedan Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi gått i god för honom.

Enligt Goldschmidt har rysk underrättelsetjänst kopplingar till samtliga religiösa grupper för att försäkra sig om lojalitet. Han skriver att Rysslands president Vladimir Putin år 2000 allierade sig med Federationen av judiska samfund i Ryssland (FEOR) i syfte att ha ett alibi mot anklagelser om antisemitism. På så sätt kunde Putin bland annat utmanövrera ett antal judiska oligarker som hade stor makt i landet. Den judiska federationen fick sedan legitimera Putin i västs ögon genom att öppet försvara den ryske presidenten.

Sedan dess har FEOR lyckats förmå många rabbiner att inte ställa sig i opposition mot Kreml. De rabbiner som öppet har kritiserat Putins regering har i hög utsträckning utvisats ur landet eller flytt, berättar Goldschmidt.

"Påminner" Rysk-ortodoxa kyrkan om bolsjevikernas terror

I artikeln kritiserar Goldschmidt också den rysk-ortodoxa kyrkan – som nästan utraderades under de judiska bolsjevikernas terrorkampanjer – för dess nära relation med den ryska staten. I artikeln framför han också vad som framstår som ett illa dolt hot mot den ryska kyrkan:

”Under de senaste åren har jag undrat varför den Rysk-ortodoxa kyrkans ledare har glömt det höga pris deras kyrka betalade för att vara fullständigt underkastad staten vid tillfället för 1917 års revolution: De segerrika bolsjevikerna arresterade tusentals präster och skickade dem till gulag”, skriver rabbinen.