ALIYAH Rabbinen var smart och undvek att ansöka om israeliskt medborgarskap från USA. Som ”turist” men ändå ”återkommare” förväntas han kringgå alla juridiska komplikationer.

New York Jewish Week (NYJW), en del av Jewish Telegraphic Agency, skriver om hur Baruch Lanner, den amerikanske rabbinen som avtjänat nästan tre års fängelse för sexuella övergrepp på elever vid en gymnasieskola i New Jersey, har beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd som gör det möjligt för honom att stanna i Israel medan landets inrikesministerium beviljar hans begäran om medborgarskap.

Medan Israels lag om återvändande ger alla judar i världen möjligheten att ansöka om medborgarskap, har landet enligt JTA undvikit att ge medborgarskap till personer med ett brottsregister – i den mån de verkligen anses utgöra en fara för den israeliska allmänheten.

Jag råkade hamna i juridiska svårigheter

Lanner och hans andra fru, som redan beviljats medborgarskap, medverkar i en video för den advokatbyrå som hanterar ärendet. I videon berömmer Lanner sin advokat och förklarar:

Jag hade några juridiska problem i USA och jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra aliyah [= en judes återvändande till den judiska staten, reds anm.]

Videon är nu borttagen.

År 2000 presenterade New York Jewish Week en grundlig rapport baserad på uppgifter inhämtade från Orthodox Union, där Lanner arbetade som regionchef. I rapporten beskrivs Lanner som ansvarig för en lång rad grova sexuella, fysiska och känslomässiga övergrepp som involverade dussintals tonåringar under hans ledning. I brist på ytterligare bevis dömdes han 2002 endast för att ”ha äventyrat två flickors välbefinnande” under sin tid som rektor.

Chocken: Preskriptionen hotar upphävas

I slutet av förra året lämnade så förmenta offer in en civilrättslig stämningsansökan mot Lanner och hans tidigare arbetsgivare enligt en lag i New Jersey som möjliggör en flerårig ”tillbakablicksperiod” för vilken offer för sexuella övergrepp kan stämma sina förövare.

Ett pågående fall som detta borde vara skäl nog att ompröva Lanners begäran om uppehållstillstånd” kommenterar Shana Aaronson, chef för Magen, en israelisk organisation som företräder offer för sexuella övergrepp ”särskilt inom det haredi-ortodoxa samfundet” till JTA. Hon fortsätter:

Det är mer än nedslående, det är upprörande, att trots ansträngningar från organisationer som min och av olika statliga myndigheter, ska regeringen fatta ett så moraliskt bankrutt beslut som detta.

Magen har sammanställt och tilldelat relevanta myndigheter listor över så många som 100 anklagade och dömda gärningsmän som har ansökt om och lyckats få israeliskt medborgarskap eller uppehållsvisum, berättar Aaronson. Hon uppger vidare att hon känt till Lanners avsikt att flytta hem till Israel sedan 2019.

Vi var medvetna om hans historia och rekommenderade starkt att han inte skulle beviljas medborgarskap.

Ett tilldelande av medborgarskap till den mannen raderar enligt Aaronson relevansen av hans närvaro i det amerikanska registret för sexbrottslingar och tillåter en förbrytare som han att ”försvinna in i det allmänna samhället”.

Om han beviljas medborgarskap, ”kan Baruch Lanner i morgon gå in på vilken skola som helst och söka jobb, få ett intyg om god status från israeliska brottsbekämpande myndigheter samt erhålla ett jobb där han arbetar med barn”, påpekar hon

Välplanerat förfarande

Enligt tidningen Haaretz anlände Lanner och hans fru till Israel som turister och lämnade in sin begäran om medborgarskap först efter landning – och kringgick därmed den judiska byrå, som hanterar medborgarskapsförfrågningar från USA och kan välja att avvisa personer med brottsregister.