ALIYAH En global judisk organisation, känd bland annat för att organisera hemvändande till den judiska staten för oligarker och judiska kriminella världen runt, förbjöds nyligen verka i Ryssland.

Nordfront skrev för cirka två veckor sedan om hur den ryska regeringen ålade de lokala representanterna för lobbyorganisationen Jewish Agency for Israel (JA) i Ryssland att avsluta sin verksamhet och lämna landet. En judisk debatt har uppstått om nedstängningens innebörd och konsekvenser, framför allt för tillämpandet av aliyah – en judes återvändande till den judiska staten.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommenterar att nedstängningsdirektivet ges ”mitt under ökande spänningar mellan Ryssland och Israel över Israels svar på Rysslands krig mot Ukraina, och medan Ryssland försöker stärka sina band med Iran”. Stängningen av JA:s lokala kontor innebär, fortsätter man, att ryssar inte längre kommer att kunna ansöka om medborgarskap i Israel från Ryssland, vilket enligt JTA ”väcker minnen från när ryska judar inte fick lämna under kommunismen”. Tidningen skriver vidare:

Det innebär även att insatserna för att främja migration till Israel och de samhällsbyggande aktiviteter som erbjuds av Jewish Agency i Ryssland kommer att begränsas.

Byråns personal i Ryssland måste enligt en rapport från den ryska nyhetsbyrån RBC lämna landet senast den 28 juli.

Det här kan vara första steget

Från JA:s håll bemöter man vanligt förekommande kommentarer om att aliyah från Ryssland i och med det aktuella beslutet skulle försvåras eller förhindras, med konstaterandet att det har ringa eller ingen direkt inverkan på denna typ av hemvändande:

Så länge ryssar kan resa till Israel utan visum kan ryska judar komma hit och göra aliyah här direkt med inrikesministeriet. Den judiska byrån är bara en mellanhand, inte en beslutstagare för aliyah-ansökningar.

Representanten tillägger:

När visa annulleras, det är då vi kan tala om återkomsten av järnridån.

I JTA:s artikel uttrycks oro för att de försämrade relationerna mellan Israel och Ryssland kan leda till att just så sker. Nyligen reste, påminner man, Rysslands president Vladimir Putin till Iran för att träffa Ali Khamenei, ”landets högsta ledare och en svuren fiende till Israel”.

Khameneis kommentar på Twitter kort efter mötet med Putin citeras i JTA:s artikel:

De senaste ståndpunkterna från Rysslands president mot sionisterna är lovvärda.

Ryska tjänstemän” uppges vidare privat ha hävdat att utnämningen av den Rysslands-kritiske Yair Lapid till Israels premiärminister ”skapar särskilda svårigheter” i de två ländernas relationer.

Rysslands ambassad i Tel Aviv har tidigare förmedlat Moskvas besvikelse över Israels agerande när man i mars tillsammans med majoriteten av FN:s generalförsamling röstade för antagandet av en resolution, som fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

En före detta tjänsteman vid JA kommenterar i JTA:

— Det faktum att några av nykomlingarna till Israel är oligarker och andra rika individer, som tagit med sig en del av sina rikedomar, uppskattas inte av Vladimir Putin.

De försöker pressa det globala judiska samfundet

Roman Bronfman, en före detta lagstiftare från Israel som har skrivit en bok om aliyah från fd Sovjetunionen, menar att även om Rysslands drag att stänga ned JA har ytterst begränsad konkret inverkan på aliyah, så bör initiativet ses som ett varningstecken:

The Jewish Agencys arbete kommer inte att påverka aliyah, dess roll är bara stödjande och umbärlig i den moderna världen”, twittrade han på torsdagen. Istället, skrev han, använder Ryssland stängningen för att ”pressa Israel, det globala judiska samfundet och den amerikanska judendomen. En diktaturs maktspel.

Ändå smartast att hålla god min” tycks Bronfman ha tänkt, när han tillade:

Råd till mina vänner: Lämna Ryssland så snart som möjligt om ni planerar göra så.