UTRIKES I en ny rapport som ännu inte publicerats av Vita huset attackeras Rysslands ”särskilda militäroperation” i Ukraina för ”antisemitism”. Bakom sig har man mäktiga judiska lobbygrupper som intygar att det är antisemitiskt att kriga mot Ukraina.

Det är Jerusalem Post (JP) som fått tag i en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet, som är till för att ”avväpna rysk desinformation” om kriget i Ukraina.

Tidningen skriver att rapporten innehåller ”dräpande kritik” mot Ryssland, vars regering man kallar ”antisemitisk” och anklagar för att ”utnyttja judiskt lidande genom påståenden om att kriget mot Ukraina är en denazifering-soperation”.

”För att tjäna sina rovgiriga mål utnyttjar Kreml lidandet och offret hos alla de som genomlevde andra världskriget och överlevde förintelsen. När man gör detta drar man fokus från kritiskt viktigt globalt arbete att bekämpa antisemitism och propagerar istället för en av antisemitismens lömskaste former: Förintelse-förvrängning”, skriver utrikesdepartementet i rapporten som citeras av JP.

Enligt JP har Vita huset citerat diverse historiker och judisk makt-grupper såsom Yad Vashem och USA:s ”förintelse”-museum för att lägga tyngd bakom argumenten. Dessutom ska den innehålla bilder på Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj bärandes kippa, flankerad av en grupp ortodoxa judar, framför klagomuren i Jerusalem som han besökte 2020.

”Med antisemitismen på uppgång över hela världen är det nödvändigt för alla att vi pekar ut denna särskilt ondskefulla form av rysk desinformation”, skriver man i rapporten.

Rysslands invasion av Ukraina har skapat spänningar mellan Kreml och judenheten i allmänhet och Israel i synnerhet. Av Rysslands 18 mäktigaste judiska oligarker har ingen offentligt visat stöd för kriget, medan några har fördömt det och minst en redan lämnat Ryssland till förmån för Israel. Detta har även Moskvas chefsrabbin Pinchas Goldschmidt gjort, samtidigt som Kreml har uppmanat en av Rysslands mäktigaste judiska lobbygrupper att börja ”följa rysk lag eller omedelbart upphöra med all verksamhet”.

Rapporten från USA:s utrikesdepartement är tänkt att släppas på måndag, samma dag som Ryssland har sammankallat ett möte i FN där man tänker ”motbevisa” påståenden om att Rysslands nazistanklagelser mot Ukraina är överdrivna.