SYRIEN Ryssland fördömer Israel efter attack mot civila i Syrien.

Under lördagen avfyrade israeliska stridsflyg flera missiler i provinsen Tartus i Syrien. Attacken skadade civila och civil infrastruktur och fördöms nu av Ryssland, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

— Än en gång betonar vi att pågående israeliska attacker mot det syriska territoriet är kategoriskt oacceptabla. Vi fördömer i det skarpaste sådana oansvariga handlingar, som bryter mot Syriens suveränitet och de grundläggande normerna för internationell rätt, och kräver att de ovillkorligt upphör, sade ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova på måndagen.

Detta är inte första gången som Ryssland agerat mot Israel på senare tid. I maj öppnade vad som tros ha varit ryska styrkor eld mot israeliska jetplan som bombade flera mål nära staden Masyaf i nordvästra Syrien. Enligt en rapport har något likt detta aldrig skett tidigare. Det var Syriens rysktillverkade S-300-batterier som öppnade eld, något som enligt samma rapport inte hade varit möjligt utan Rysslands godkännande.

Ryssland understödjer Syrien och Iran i Mellanöstern och har på senare tid uppvisat betydligt mer aggressiv linje gentemot Israel. Sedan Ukrainakonflikten, där Israel gått emot Ryssland, har relationen mellan Ryssland och Israel blivit allt mer spänd där Ryssland krävt att Israel lämnar tillbaka Golanhöjderna till Syrien och att man inte erkänner Jerusalen som huvudstad i Israel. I andra ryska uttalanden på senare tid har Israel beskrivits som en anti-rysk stat.