MELLANÖSTERN Efter mer än ett decennium i kylan har Syrien välkomnats tillbaka i det inflytelserika Arabförbundet. Detta markerar början på slutet av den utdragna konflikten i landet.

Det var 2011 då väststödda så kallade rebeller började göra väpnat uppror i Syrien. Inbördeskriget ledde bland annat till att Islamiska staten och andra islamistgrupper kunde ockupera stora områden i landet.

USA satte hård press på omvärlden att införa sanktioner mot Syrien och hjälpa terroristerna som härjade i landet, vilket bland annat ledde till att Arabförbundet uteslöt Syrien ur organisationen.

President Bashar al-Assad fick dock så småningom stöd av både Ryssland och Iran och lyckades till slut besegra terroristerna och återta stora delar av det territorium man förlorat. Idag är det i princip bara turkiska och amerikanska trupper som ockuperar små delar av Syrien. Tack vare medling från Ryssland har Turkiet också börjat förhandla med Assad om att dra tillbaka sina trupper från landet.

Nu har också Arabförbundet röstat för att återinsätta Syrien i organisationen, skriver BBC. Beslutet togs av Arabförbundets utrikesministrar på söndagen. Efter beslutet uppmanade Arabförbundet till fred i Syrien.

Enligt många bedömare innebär detta ett definitivt slut för de globalistiska planerna för landet, som bland annat varit att Assad måste avgå som president. I ett uttalande säger USA:s utrikesdepartement att man är ”skeptiska” till beslutet att normalisera relationerna till Syrien.

— Vi anser inte att Syrien förtjänar att återinsättas i Arabförbundet vid denna tidpunkt, säger en talesperson för amerikanska UD som al-Jazeera citerar.