ALIYAH Av fruktan för att bli inkallade till militärtjänst överger allt fler judar nu Ryssland för att ta sig hem till den judiska staten. Fullbokade flyg tvingar många att lämna landet på marken.

Israels immigrations- och assimilationsminister Pnina Tamano-Shata kallade den 22 september till ”ett inter-ministeriellt möte” – en sammankomst som omfattade representanter för utrikes- och finansdepartementen och vars syfte var förberedelser inför en väntad tillströmning av judiska migranter från Ryssland till Israel efter att Rysslands president Vladimir Putin tillkännagivit att ytterligare 300 000 soldater ska mobiliseras till kriget i Ukraina.

Inför mötet sa ministern:

— Vi ser allt fler förfrågningar om emigration från Ryssland. Jag följer [den judiska] gemenskapen [i Ryssland] och ministeriet gör sitt bästa för att se till att alla som önskar migrera kan komma fram säkert, trots utmaningar. Mitt departement förbereder sig för en storskalig invandringsvåg. Vi har haft samtal med El Al och andra flygbolag för att hitta lösningar som gör det möjligt för det judiska samfundet i Ryssland att immigrera hit.

Efter mötet sa ministern:

— Vi gör allt som står i vår makt för att hjälpa dem att nå oss här i Israel på ett säkert sätt, trots alla utmaningar som står i deras väg vid denna tidpunkt. Mitt ministerium förbereder sig för en massiv migration.

Finansminister Avigdor Liberman sa efter mötet att hans ministerium kommer att tilldela erforderliga medel för ett gott mottagande av de förväntade invandrarna.

Israel har inte ålagt Ryssland några sanktioner

Enligt rapporter från hela Europa är de flesta flighterna från Ryssland fullbokade. Med amerikanska och europeiska sanktioner är det få bolag som flyger direkt till och från Moskva. Jerusalem har dock inte ålagt Ryssland några sanktioner, så Israels nationella flygbolag El Al upprätthåller sin flygtrafik mellan Moskva och Tel Aviv.

El Als samtliga utlysta kommande flyg från Moskva är emellertid slutsålda till mer än dubbla priset, och biljetter cirkulerar på den svarta marknaden. Alla flyg från Moskva till Tel Aviv via Istanbul med Turkish Airlines är också de fullbokade den kommande veckan – med undantag för några biljetter i businessklass. Enligt israeliska rapporter försöker många judar i Ryssland nu fly landet på marken i hopp om att kunna gå ombord på ett flyg till Israel från ett grannland.

Ryska myndigheter har enligt uppgifter avvisat förfrågningar från Israel om att öka antalet El Al-flyg med avgång i Moskva. Israeliska myndigheter förhandlar för närvarande med ryska dito om att ersätta de plan som används för dessa flygningar med större sådana, så att fler passagerare kan resa till Tel Aviv, men Moskva har hittills inte nappat på förslaget.

Aliyah ger judar rätt att återvända hem

Israels lag om återvändande (aliyah) ger alla personer med en judisk farförälder chansen att immigrera till Israel och bli israelisk medborgare vid ankomsten. Uppskattningsvis 200 000 judar i Ukraina och nära 600 000 i Ryssland är berättigade till aliyah.

När Ryssland angrep Ukraina den 24 februari förberedde sig israeliska myndigheter på en våg av vad man kallade flyktingar därifrån. Antalet judar som anlände från Ukraina var dock lägre än förväntat. Det totala antalet invandrare år 2022 beräknas bli cirka 64 000, varav en fjärdedel från Ukraina och nästan hälften från Ryssland. Åtskilliga ryska judar har redan dubbelt israeliskt/ryskt medborgarskap och räknas därmed inte som nya invandrare eller flyktingar. Överrabbinen i Ryssland Pinchas Goldschmidt lämnade landet redan i samband med dess invasion av Ukraina. Goldschmidt sa igår under en intervju för Israels statliga TV-bolag:

— Situationen kommer bara att bli värre. Jag rekommenderar alla som kan ta sig ut att komma hit.

Den 21 september citerade Times of Israel en icke namngiven hög israelisk tjänsteman som fördömer Putins beslut att mobilisera hundratusentals reservister för kriget i Ukraina. Han beskrev initiativet med dessa ord:

”… denna inkallning av ytterligare 300 000 soldater för att ytterligare fördjupa ett krig som inte hade behövt bryta ut i första hand …”

Tjänstemannen tillade att i Jerusalem är man ”allmänt orolig för judarna i Ryssland” samt att premiärminister Yair Lapid redan tidigare i veckan, före Putins tillkännagivande om mobilisering, hade uppmanat El Al att säkerställa att flygningar från Ryssland till Israel kan fortlöpa.