RYSSLAND Det ryska parlamentets underhus har godkänt en lagändring som förbjuder spridandet av homopropaganda. Lagen har nu endast att godkännas av överhuset och president Putin för att träda i kraft.

Sedan 2013 är det förbjudet i Ryssland att sprida propaganda om sexuellt avvikande läggningar till minderåriga. Men nu har statsduman, det ryska parlamentets underhus, röstat igenom en förändring som gör det förbjudet att överhuvudtaget hylla eller främja homosexualitet, skriver CNN. Förslaget har ett starkt politiskt stöd i landet och omröstningen ska ha varit enhällig.

— Vårt lagförslag är inte censur. Allt vi säger är att propaganda, med andra ord positivt främjande, hyllande, att säga att det [homosexualitet] är normalt eller till och med bättre än traditionella relationer, borde förbjudas, säger duma-ledamoten Alexander Khinshtein, som är initiativtagare till lagförslaget.

Enligt lagförslaget kan den som sprider ”propaganda för icke-traditionella relationer” få böta upp till 400 000 rubel (motsvarande cirka 71 000 kronor). Organisationer som bryter mot lagen kan få böta upp till 5 miljoner rubel, vilket motsvarar nästan 900 000 kronor.

Man föreslår även att utländska medborgare ska kunna straffas med 15 dagars fängelse och utvisning ifall man bryter mot lagen.

Lagförslaget har nu att godkännas av parlamentets överhus, federationsrådet, och sedan president Vladimir Putin. Den ryske presidenten är dock en uttalad motståndare till homolobbyn och talade senast i veckan under Valdai Discussion Club mot den.

— I väst kan man göra vad man vill med bögparader men de borde inte försöka diktera samma regler för Ryssland, sa Putin.

Även förra årets upplaga av Valdai Discussion Club ägnades till en del attacker mot dekadensen och homolobbyn i väst från Putin, som beskrev det som pågår som ”monstruöst”.

— Som när barn lärs från tidig ålder att en pojke enkelt kan bli en flicka och vice versa. Faktum är att man indoktrinerar dem i de förmenta valen som ska vara tillgängliga för alla, samtidigt som man avlägsnar föräldrarna från ekvationen och tvingar barn att själva ta beslut som kan förstöra deras liv, sa Putin.