UTRIKES Inför den slutliga omröstningen om den ryska lagen mot homopropaganda bedrev amerikanska politiker en omfattande påverkanskampanj för att förmå lagstiftarna att rösta nej. Rysslands ambassad i Washington beskriver det hela som ”ett vidrigt försök att lägga sig i våra nationella angelägenheter”.

Nordfront har tidigare skrivit om ett ryskt lagförslag om att utökade förbudet att sprida homopropaganda till minderåriga i Ryssland till att gälla alla åldrar. I veckan röstade statsduman en sista gång enhälligt för förbudet, som ger dryga böter för den som propagerar för homosexualitet, könsbyte eller pedofili.

Inför omröstningen ska bland annat USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken ha försökt nå flera ryska lagstiftare. I offentliga utspel vädjade hbtq-fantasten Blinken om att politikerna måste ”dra tillbaka lagförslaget” och ”respektera mänskliga rättigheter och allas värdighet”.

Den amerikanska påverkanskampanjen kritiseras nu av den ryska ambassaden i Washington, skriver RT. I ett uttalande beskriver ambassaden amerikanska politikers offentliga kritik av rysk lagstiftning som ”ett vidrigt försök att blanda sig i våra interna angelägenheter”.

”Ryssland står konsekvent för skyddet av traditionella familjevärderingar och motsätter sig försök av västliga stater, ledda av USA, att påtvinga andra länder pseudo-liberala och perverterade idéer om mänskliga rättigheter”, skriver ambassaden.

Kritiserar CIA:s öppna utspel om att värva agenter

I ett annat uttalande kritiserar ambassaden ett tal som CIA-bossen David Marlowe nyligen höll på ett amerikanskt universitet där han öppet berättade om hur CIA är på jakt efter agenter och informatörer i Ryssland.

Ambassaden skriver att utspelet endast bekräftar Washington fientlighet och CIA:s antiryska aktiviteter. Man hävdar att Marlowes utspel är ett försök att få uppmärksamhet så att kongressen ska avsätta mer pengar till CIA.

”Man kan knappast säga emot vissa experter som förklarar CIA:s russofobiska entusiasm med en önskan att kompensera för förlorat anseende förknippat med fiaskot med tillbakadragandet av trupper från Afghanistan”, skriver ambassaden.

Samtidigt har Ryssland anklagats för omfattande underrättelseverksamhet i väst. I både Norge och Nederländerna har så kallade illegalister gripits och i Sverige pågår just nu en rättegång mot två iranska bröder som misstänks för att ha spionerat för Rysslands räkning. Nyligen greps också ett gift ryskt par i Stockholm, misstänkta för samma brott.