UTRIKES Utrikesminister Anthony Blinken tar varje tillfälle i akt att propagera för så kallade hbtq-rättigheter i Saudiarabien. Detta trots att relationen mellan de två länderna blir allt frostigare.

Saudiarabien har länge varit en av USA viktigaste allierade i Mellanöstern. Detta med anledning av de stora oljerikedomar det islamistiska kungadömet sitter på.

Men när USA nu är i behov av mer saudisk olja eftersom man inte längre vill köpa rysk olja, så har inte Saudiarabien levererat. Istället är man på väg att stärka sin oljehandel och sina relationer med USA:s ärkerival Kina.

Trots detta missar inte USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken något tillfälle att propagera för homolobbyn till de strikt konservativa saudierna. Detta berättade Blinken under en särskild pressträff dit endast ”hbtq-journalister” var inbjudna, rapporterar Politico.

— Jag tar upp hbtq-rättigheter i varje samtal med saudierna, utan undantag, förklarade utrikesministern.

Biden försvarade samtidigt USA:s försök att upprätthålla relationer med Saudiarabien, där homosexuella handlingar är belagt med dödsstraff, med att man har ”många olika intressen” när det kommer till landet.