EKONOMI På grund av rusande inflation höjer flera centralbanker i väst styrräntan till rekordnivåer. Amerikanska Federal Reserves höjning är den högsta på nästan 30 år.

Under gårdagen kom beskedet att den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer räntan ytterligare. Detta eftersom inflationen i USA gått upp till 8,6 procent, vilket är den högsta nivån på 40 år.

Federal Reserves höjning av räntan är den högsta sedan 1994 och en så kallad trippelhöjning, från 0,75–1,00 procent till 1,50–1,75 procent.

I maj höjde man med 50 punkter, en så kallad dubbelhöjning, vilket var första gången sedan år 2000.

Höjningen följdes av att flera länders centralbanker under torsdagen också höjde räntan, däribland Storbritannien som höjde räntan för femte gången i rad, Schweiz och Brasilien som höjer sin styrränta för elfte gången i rad.

Flera länder i väst har nu rekordhög inflation, med snabbt stigande priser på alltifrån bränsle, till tjänster och livsmedel.

Räntebeskeden har skapat panik på marknaden med börsras över stora delar av världen.

Ryssland sänker styrräntan

Till skillnad från i väst saktar dock inflationen ner i Ryssland och i fredags sänkte man styrräntan, som chockhöjdes i februari till 20 procent. Sänkningen var den fjärde i raden sedan dess och med 150 punkter, vilket var mer än vad marknaden förväntat. Rysslands styrränta är därmed på 9,5 procent – det vill säga samma nivå som före landets militära angrepp på Ukraina.

Prognosen för Ryssland är också till skillnad från i väst att inflationen kommer att fortsätta att falla under de kommande två åren och landa på omkring 4 procent 2024.

Allt fler experter har börjat konstatera att Ryssland ser ut att gå segrande ur det ekonomiska kriget mot väst, även om väst fortsätter att införa sanktioner som tycks slå allt hårdare mot ens egna ekonomier.

Nyligen förbjöd EU exempelvis sina egna länder – med några få undantag – att importera olja från Ryssland mitt under en redan allvarlig energikris. Beslutet ledde inte helt oväntat till ytterligare chockhöjningar av redan rekordhöga bränslepriser.