EKONOMI I ett försök att hejda kollapsen av den brittiska ekonomin har Storbritanniens centralbank meddelat att man tänker tillverka mer pengar och köpa statsskulder. Beslutet kom efter regeringens besked om att man tänker sänka skatterna i landet och finansiera detta med skulder.

Storbritannien är ett av de länder som drabbats värst av den ekonomiska krigsföringen mot Ryssland. Inflationen i landet ligger officiellt på 9,9 procent och har bland annat lett till strejker inom flera branscher och upprop om att vägra betala elräkningar.

Nyligen meddelade Liz Truss regering att man avser sänka skatterna med motsvarande 450 miljarder kronor för att stimulera ekonomin, men utan att minska på statens utgifter. Istället ska skattesänkningarna finansieras med ytterligare skuldsättning. Truss skattesänkarbesked ledde till att det brittiska pundet sjönk kraftigt och ligger nu endast något över dollarn.

Dessutom ökade avkastningen på brittiska statsskulder från 3,495 procent till 4,504 procent, skriver AP.

Rädslan att skattesänkningarna leder till att staten skuldsätts ytterligare, följt av en ännu värre inflation, ledde i sin tur till att Internationella valutafonden (IMF) vädjade till Truss om att ”omvärdera” sitt beslut.

Bank of England valde samtidigt att gå in och stödköpa brittiska statsskulder eftersom utvecklingen på dessa ”utgör ett hot mot Storbritanniens finansiella stabilitet”. Avkastningen på statspapperna stabiliserades något efter centralbankens besked men man lyckades inte stärka pundet som på torsdagen ligger på rekordlåga 1,08 dollar.

Men den brittiska centralbanken säger också att man trots rekordinflationen är beredda att börja tillverka mer pengar i ”vilken skala som än är nödvändig” för att stabilisera finanserna, skriver Financial Times.