EKONOMI För andra gången på fyra år befinns Indien av Bloomberg vara ekonomiskt starkare är Storbritannien. Indiens närmare 855 miljarder dollar uppges stå mot Storbritanniens 816.

Indien har klättrat på listan över starka ekonomier och ”åter passerat sin tidigare kolonialherre Storbritannienskriver det finansiella informationsföretaget Bloomberg i en ny rapport, där storleken på den indiska ekonomin med hänvisning till historiska växelkurser och siffror från IMF:s databas fastställs till 854,7 miljarder dollar – att jämföra med den brittiska ekonomins 816.

Detta är enligt Bloomberg andra gången på fyra år som Indien ”går om” Storbritannien ekonomiskt. Den sydasiatiska nationen uppges nu inta en sjätteplats på listan över världens ekonomiskt starkaste nationer, och landets BNP tros öka med mer än 7 % under 2022. Indiens ekonomi förutspås av Bloomberg år 2027 vara hela tjugo procent större än den brittiska.

Rapporten kommer dagar efter att New Delhi publicerade sina BNP-data för första kvartalet, vilka visar att den indiska ekonomin vuxit med 13,5% på ett år. Det är visserligen något mindre än vad Indiens centralbank hade förväntat sig, men tillväxttakten är inte desto mindre den högsta i något så kallat utvecklingsland.

Samtidigt ser Storbritannien för närvarande inflationen växa i den snabbaste takten på fyra decennier. Nationen, som kämpar med en allvarlig levnadskostnadskris, står enligt Bank of England inför hotet om en lågkonjunktur som kan pågå långt in i 2024. Den av premiärministerkandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak som på måndagen utses till Boris Johnsons efterträdare förutspås av Russia Todayfå en del att ta uti med” när det gäller landets ekonomi.