UTRIKES Patriarken av Moskva, en politiker som påstås tvångsadoptera bort ukrainska barn och en nationell svensk. Dessa är några av de personer som utsätts för sanktioner av väst på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Under torsdagen har Storbritannien meddelat att man inför ekonomiska sanktioner mot en rad personer med anledning av kriget i Ukraina, skriver Aftonbladet.

En av dem är patriark Kirill, som leder den rysk-ortodoxa kyrkan och sägs stå den ryske presidenten Vladimir Putin nära. Anledningen är att patriarken uttryckt sitt stöd för Rysslands krig – en åsikt Storbritannien inte anser att han bör tillåtas att ha.

Även EU ville införa sanktioner mot Kirill nyligen, men stoppades av Ungern som la in sitt veto mot ett sådant förfarande mot kyrkoledaren.

En annan person som drabbas av Storbritanniens sanktioner är en rysk politiker vid namn Maria Lvova-Belova. Enligt Storbritannien ligger hon bakom tusentals tvångsförflyttningar och adoptioner av ukrainska barn till Ryssland.

Människorättsorganisationer har dock varken kunnat hitta några bortadopterade barn i Ryssland eller ukrainska föräldrar som letar efter sina barn. Lvova-Belova förtjänar dock sanktioner ändå, enligt Storbritannien.

— I dag riktar vi siktet mot dem som möjliggör och utför Putins krig som lett till ofattbart lidande i Ukraina, inkluderat tvångsförflyttning och adoption av barn, säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss i en kommentar om sanktionerna.

Enligt Truss kommer Storbritannien ”aldrig att tröttna på att försvara frihet och demokrati” och ”sätta press på Putin tills Ukraina lyckas”.

Under gårdagen skrev flera medier att en svensk nationell som tidigare dömts för delaktighet i en rad bombdåd i Göteborg med omnejd utsatts för sanktioner av USA. Detta med anledning av att han påstås ha fått någon typ av stridsträning i Ryssland.

Det verkar dock inte handla om några ekonomiska sanktioner i svenskens fall, utan mer att han utpekats som ”terrorist” av USA på grund av påstådda kopplingar till Ryssland.