EKONOMI Sent på måndagskvällen lyckades EU-ledare enas om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Det blev dock ingen totalstopp av oljan som många hade hoppats på.

Under måndagskvällen gav EU besked om att man inför stopp av import av rysk olja som en del i ett sjätte så kallat sanktionspaket mot Ryssland. Beskedet kom efter veckor av hårda förhandlingar, då det blivit allt svårare att enas efter varje sanktionspaket.

Det önskade stoppet av oljeimport gick dock inte komma överens om, bland annat på grund av starka invändningar från Ungerns premiärminister Viktor Orban. Den ungerske ledaren har sedan början av maj lagt sitt veto mot all totalstopp av oljeimport.

Istället infördes ett undantag om att rysk olja via pipelines även fortsättningsvis får importeras av Ungern, Tjeckien och Slovakien. Stoppet gäller endast olja som importeras till övriga EU till havs.

Enligt The Guardian ska Orban inför sista förhandlingarna uttryckt att förslaget ”inte var dåligt” men att han krävde försäkringar ifall Druzjba-ledningen skulle ”råka ut för en olycka”. Han ska även ha gått till hård attack mot EU-kommissionen som enligt Orban har skapat en ”svår situation” med ”oansvarigt beteende”.

Orban tycks ha fått sin vilja igenom då det gavs besked om att ”nödåtgärder kommer att införas för att garantera energileveranser”.

Trots att Ukraina inte är ett EU-land tilläts landets president Volodmyr Zelenskyj att delta i förhandlingarna via video-länk. Den judiske presidenten passade då på att läxa upp EU-bossarna:

— Alla gräl i Europa måste upphöra, interna tvister uppmuntrar bara Ryssland att sätta mer och mer press på er. Det är dags för er att agera som en helhet, inte som separata fragment, sa Zelenskyj.

"Sätter maximal tryck på Ryssland"

Trots att de fem tidigare sanktionspaketen varken har lyckats med att stoppa Ryssland från att kriga eller att få landets ekonomi att krascha var EU-ledarna optimistiska.

”Det här täcker omedelbart mer än två tredjedelar av oljeimporterna från Ryssland och tar bort en stor del av finansieringen av deras krigsmaskin. Det sätter maximalt tryck på Ryssland att stoppa kriget”, skrev EU-rådets ordförande Charles Michel på Twitter.

Som Nordfront tidigare skrivit tycks Ryssland dock redan ha förberett sig för att klara sig utan EU:s oljehandel genom att öka exporten till Kina och Indian. Enligt RT har Ryssland bara till Indien nu ökat sin export från förra årets 960 000 oljefat per månad till 24 miljoner oljefat per månad.

Förutom det delvisa oljestoppet infördes sanktioner mot fler ryska medborgare, tillgången till ytterligare tre ryska tv-kanaler blockeras i Europa och den ryska banken Sberbank stängs av från Swift-systemet.