LIVSMEDELSKRIS USA och dess rika allierade orsakar en global matkris genom att med konstgjort skapade pengar tömma livmedelsmarknaden, hävdade den ryske presidenten i ett tal på tisdagen.

Den rovgiriga penning- och handelspolitik” som förs av USA och dess allierade är enligt Rysslands president Vladimir Putin den främsta orsaken till vad som kallats den globala livsmedelskrisen.

Västerländska nationer använder sin rikedom och förmåga till att ”skapa nya pengar för att suga upp livsmedelsprodukter från den globala marknadensade den ryske ledaren under ett regeringsmöte på tisdagen. Den nu eskalerande matkrisen, som EU grundlöst vill ge Ryssland skulden för, har i själva verket triggats igång av väst självt – och den har utvecklats under flera år, fastslog han.

Vissa ledande nationer för en finans- och livsmedelspolitik som lett till det resultat vi nu kan observera” sade Putin och tillade att beteendet kan beskrivas som ”rovdrift, utan någon överdrift”. Presidenten noterade sedan att medan USA var en nettoexportör av livsmedelsprodukter förra året, så är man nu istället en nettoimportör.

Putin redogjorde i sitt tal för förra veckans sjötrafikstatistik i relation till Ukrainas specialarrangemang för spannmålsleverans, och han påpekade att de flesta av de fartyg som fraktat ukrainsk spannmål och inte angivit Turkiet som sin destination, istället tömt sin last i något av EU-länderna.

Den ryske ledaren upprepade här sin kritik från tidigare mot Ukrainas spannmålsavtal, som gjort det möjligt för Kiev att exportera mat via Svarta havet. Arrangemanget förmedlades av FN och Turkiet, men Ryssland anser att det inte fungerar som det är tänkt, och invänder att transporterna inte gör mycket för att lindra matbristen i behövande nationer.

Är de de fattigaste nationerna eller vad? Situationen förblir densamma. Generande att behöva påpeka det, men det här är rent bedrägeri och inget annat.

"Vår skörd rekordstor - ni som undanhåller de behövande den"

Rysslands spannmålsskörd blir enligt Putin i år rekordstor, uppskattningsvis runt 150 miljoner ton, av vilka cirka 100 miljoner ton utgörs av vete. Men ryska livsmedelsprodukter har, tillade han, liksom landets gödningsmedel svårt att hitta en väg till den globala marknaden – på grund av västerländska ekonomiska sanktioner, Här drar presidenten slutsatsen:

Det är väst som orsakar den globala livsmedelskrisen.

Russia Today (RT) kommenterar i sammanhanget att USA och dess allierade ohederligt nog förnekar att de restriktioner som man ålagt rysk handel under landets militärkampanj i Ukraina de facto fokuserar på Rysslands export av livsmedel och gödsel. Även om dessa produkter tekniskt sett inte är förbjudna, så omöjliggör enligt tidningen i praktiken ”de för ryska handelsfartyg ålagda restriktionerna” på till exempel försäkringar och hamntjänster effektivt ”landets förmåga att exportera mat och gödningsmedel”.