UTRIKES Väst ljög när de hävdade att spannmålen som var fast i ukrainska hamnar behövdes för att rädda tredje världen från svält. Detta enligt Rysslands president Vladimir Putin som hävdar att nästan alla spannmålsleveranser som lämnat ukrainska hamnar har gått till rika länder i Europa.

Det var i juli som Ryssland och Ukraina skrev under ett spannmålsavtal i Turkiet som innebar att skepp lastade med spannmål fritt skulle kunna lämna ukrainska hamnar. Avtalet kom efter stor internationell press, där man i väst hävdade att spannmålen behövdes för att föda tredje världen under den pågående livsmedelskrisen.

Men nu säger Rysslands president Vladimir Putin att de länder som hävdade att spannmålen var för fattiga länder i tredje världen ljög. Enligt Putin har nästan samtliga skepp som lämnat Ukraina med spannmål under avtalet istället seglat till Europa.

— Många europeiska länder agerade i decennier och under tidigare århundraden som kolonisatörer och de agerar på samma sätt idag. De har helt enkelt bedragit utvecklingsländer ännu en gång. Och de bedrägeriet är fortgående, sa Putin i ett tal under årets upplaga av Österns ekonomiska forum i Vladivostok.

Moskva har tidigare anklagat väst för att överdriva betydelsen av de ukrainska spannmålen och istället hävdat att det är sanktioner riktade mot handeln med konstgödsel från Ryssland och Vitryssland som har den största påverkan på livsmedelskrisen.

Enligt Putin kommer västs ”attityd” till sanningen endast bidra till att göra livsmedelskrisen värre.