EKONOMI Efter lördagens drönarattack som träffade två fartyg i Sevastopol på Krim lämnar Ryssland det så kallade spannmålsavtalet. Detta eftersom Ryssland menar att drönare träffade fartyg som skulle säkra spannmålskorridoren.

Det var i juli som Ryssland och Ukraina skrev under ett spannmålsavtal i Turkiet som innebar att skepp lastade med spannmål fritt skulle kunna lämna ukrainska hamnar. Avtalet kom efter stor internationell press, där man i väst hävdade att spannmålen behövdes för att föda tredje världen under den pågående livsmedelskrisen.

Men efter lördagens ukrainska drönarattack mot hamnstaden Sevastopol på Krim har Ryssland beslutat sig att dra sig ur avtalet. Enligt det ryska försvarsministeriet togs beslutet efter ”terrorattacken” mot fartyg i Sevastopol som deltog i att säkra en korridor för spannmålsskeppen under avtalet.

Försvarsministeriet hävdar att de ukrainska drönarna ska ha startat strax utanför Odessa och sedan färdats mot sitt mål under skydd av spannmålsavtalets humanitära korridor. Minst en av drönarna ska dessutom ha avfyrats från korridoren.

Rysslands ambassadör i Washington Anatoly Antonov har också förklarat att Moskva inte kan fortsätta avtalet medan det pågår ”attacker och provokationer mot ryska militär- och handelsskepp” som används för att uppfylla avtalet.

Rika länder tjänar på avtalet

Sedan tidigare har Ryssland yttrat missnöje mot hur spannmålsavtalet implementerats. Trots att det förhandlades fram under förevändning att spannmål från Ukraina behövdes för tredje världen, hävdar Moskva att det flesta spannmålsleveranser har gått till välbeställda länder i Europa.

— Under spannmålsavtalet har drygt hälften av torrlastfartygen gått till i-länder. Samtidigt har Somalia, Etiopien, Sudan och Afghanistan endast mottagit omkring tre procent av produkterna, hävdar Antonov.

Att Ryssland beslutat att lämna spannmålsavtalet förargar nu väst, som hävdar att landets president Vladimir Putin ägnar sig åt ”livsmedelsutpressning”.

— Det är verkligen skandalöst! Det finns inget att tjäna på vad de gör. FN förhandlade fram avtalet och det ska gälla, dundrade USA:s president Joe Biden efter beskedet.

Enligt Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj är den ryska reaktionen ”väntad”, eftersom han menar att Ryssland medvetet har förvärrat livsmedelskrisen sedan september. Enligt Zelenskyj finns redan 176 skepp lastade med spannmål som han menar nu inte kan lämna ukrainska hamnar.

— Detta är mat för över 7 miljoner konsumenter. Hur kan det komma sig att en liten grupp personer någonstans i Kreml kan bestämma huruvida det blir mat på bordet för folk i Egypten eller Bangladesh?, frågar sig den ukrainske presidenten.

Men trots det ryska beskedet lämnade 16 fartyg ukrainska hamnar under måndagen med spannmål på väg till Turkiet.