UKRAINAKONFLIKTEN Ingen av de drönare som ukrainska trupper tidigt på lördagsmorgonen riktade mot Sevastopol på Krim-halvön, nådde enligt stadens guvernör sitt mål. Två fartyg har dock träffats.

Ukrainska trupper genomförde under lördagsmorgonen drönarattacker mot Sevastopol, hamnstaden som huserar Rysslands Svarta havs-flotta. Ryska försvarsdepartement har i ett uttalande tillkännagivit att två ryska krigsfartyg skadades under en attack, som inleddes kl 04:30 lokal tid och omfattade 16 drönare. I uttalandet hävdas vidare att ”brittiska specialister” måste ha varit involverade i angreppet. Hamninloppet till Sevastopol har sedan attackerna varit blockerat, medan själva hamnen stängts för båttrafik.

Enligt Sevastopols stadsguvernör Mikhail Razvozhayevs uppgifter till journalister sköts samtliga drönare ned av ryskt luftvärn i en misslyckad attack – om än den största riktad mot Krim under årets konflikt. Guvernören tillade vid pressträffen att även en marin drönare oskadliggjorts en bit utanför Sevastopols kust, samt att inga skador på civil infrastruktur uppstått som ett resultat av lördagsmorgonens angrepp.

I juli skadades sex personer efter att en drönare kraschat in i Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol. En annan drönare träffade taket på samma byggnad i augusti, men misslyckades med att orsaka några betydande skador. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har vid ett flertal tillfällen lovat att Kiev kommer att återta kontrollen över Krim från Ryssland. I slutet av augusti sade han i ett pressutlåtande:

— Vi kommer att återta Krim med alla medel vi anser vara korrekta, utan att samråda med andra länder.