UKRAINA Under måndagen meddelade Ryssland att deras krav för att stoppa kriget var ett neutralt Ukraina som gav upp alla anspråk på Donbass och Krimhalvön. Det senare säger sig nu Ukrainas president vara beredd att diskutera.

ABC News intervju med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Det var under måndagen som Kreml meddelade sina krav för att omedelbart upphöra med angreppet på grannlandet Ukraina: Att Ukraina kapitulerar, skriver in neutralitet i sin konstitution och att man erkänner Krim som en del av Ryssland och de två utbrytarrepublikerna Luthansk och Donetsk som självständiga.

Nordfronts chefredaktör kommenterar de ryska villkoren för fred.

Nu meddelar Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med ABC News att han är beredd att diskutera åtminstone Donbass-republikerna och Krims framtid.

— Vi kan diskutera och finna en kompromiss för hur dessa områden ska kunna leva vidare, säger presidenten.

En uppenbart sliten och bitter Zelenskyj säger sig dock inte vara beredd att kapitulera i dagsläget.

Han menar också att kriget snart kommer att vara i Litauen, Polen och Tyskland om inte Ukraina stoppar Ryssland.

Angående neutraliteten så hävdar presidenten hans intresset ”svalnat” för ett Nato-medlemskap, då han upplever krigsalliansen som feg och att man ändå inte tycks vilja ha med Ukraina.

På fråga om han tror att Rysslands president Vladimir Putin medvetet bombar civilia – såsom han anklagas för att göra i västerländsk media – svarar Zelenskij:

— Varför skulle jag bry mig [om han gör det medvetet]? Människor dör oavsett.

Samtidigt menar han att inte bara Putin, utan varenda rysk soldat i Ukraina, är att betrakta som en krigsbrottsling.

I mitten av intervjun visas en reklampaus där ABC News beskriver Zelenskyj som ”en trevlig judisk pojke” och ”en ukrainsk Tom Hanks”.