KIEV När ryssarna slog ut ett TV-torn i centrala Kiev kan också en förintelseplats ha träffats. ”Förintelsens offer dog en andra gång”, säger Ukrainas president Volodomyr Zilenskyj.

Det var under gårdagen som Ryssland slog ut ett TV-torn i centrala Kiev. Fem personer ska ha dött i samband med bombningen som inträffade intill eller på den ravin som utgör förintelsemonumentet Babij Jar. Det är oklart om platsen utsattes för någon skadegörelse, men enligt Ukrainas judiske president, Volodomyr Zlenskyj, är bombningen att betrakta som ett slags helgerån. Av hans Twitterinlägg kan det även tolkas som att det är värre att bomba i närheten av judiska platser än att ukrainare dör.

Idag har Zelenskij i en presskonferens fortsatt att fördöma attacken.

– Detta är bortom mänsklighet. Ett sådant missilangrepp betyder att för många ryssar är vårt Kiev absolut främmande. De vet ingenting om vår huvudstad, om vår historia. De har order att radera vår historia, vårt land och oss alla, ska Zelenskij ha sagt.

Vidare gör presidenten jämförelser med kristna religiösa byggnader vilket avslöjar att han i likhet med revisionister betraktar ”Förintelsen” som en religion.

– Vad händer härnäst om till och med Babij Jar träffas, vilka andra ”militära” objekt, ”NATO-baser” hotar Ryssland? Sofiakatedralen, Lavra, Sankt Andreas kyrka?

– Ni dödade Förintelsens offer en andra gång, säger Zelenskij.

Delar av Zelenskyjs presskonferens har publicerats på Youtube. Där påstår presidenten också att 6 000 ryska soldater har dött på en vecka.

Zelenskyj blev vald till Ukrainas president för att han positionerats som ”anti-oligark” och skulle bekämpa den omfattande korruptionen i landet. Pandoraläckan från tidigare i år avslöjade dock att Zelenskyjs offshore-konton erhållit 41 miljoner dollar av den judiske oligarken Ihor Kolomojskyj. Det var också i Kolomojskyjs egen TV-kanal som Zelenskyj spelade en oligarkbekämpande president innan han beslutade sig för att ställa upp i presidentvalet som just en oligarkbekämpande president.