UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainsk underrättelsetjänst utförde attentatet mot Krimbron, hävdade Rysslands president på söndagen efter att ha erhållit en rapport från chefen för den nationella utredningskommittén.

Attacken mot Krimbron på lördagsmorgonen organiserades enligt Alexander Bastrykin, chef för den nationella utredningskommittén, av den ukrainska säkerhetstjänsten med benäget bistånd av några ryska och utländska medborgare. Bastrykin uppger vidare att den Federala säkerhetstjänsten (FSB) identifierat ett icke angivet antal misstänkta för explosionen.

Attacken mot bron har med Bastrykins ord varit riktad mot Rysslands ”kritiska infrastruktur” samt haft karaktären av ”ett terrordåd”. Enligt samme Bastrykin hade lastbilen som exploderade på bron anlänt till Ryssland från Bulgarien via Georgien och Armenien. Chefen för den nationella utredningskommittén drar i Russia Today följande samlade slutsats om attentatet:

Detta var ett terrordåd organiserat av den ukrainska säkerhetstjänsten. Det syftade till att förstöra en stor civil infrastrukturanläggning.

Han tillägger:

De ukrainska säkerhetstjänsterna, såväl som ett antal medborgare i Ryssland och främmande länder hjälpte till att organisera denna terrorattack.

Rysslands president Vladimir Putin anslöt sig under söndagen officiellt till Bastrykins analys av händelsen och hörs i ett klipp delat på Kremls Telegramkanal yttra:

— Det råder ingen tvekan. Detta är ett terrordåd som har som mål att förstöra kritisk infrastruktur.

Enligt den officiella ryska versionen utspelade sig attentatet enligt följande: Tidigt på lördagsmorgonen exploderade plötsligt en lastbil som framfördes på Krimbron. En del av motorvägsbron kollapsade vid explosionen och sju bränsletankar på ett tåg på väg mot Krim på en intilliggande järnvägsbro fattade därvid eld. Minst tre personer dödades i händelsen. Explosionen orsakade ett tillfälligt stopp för både väg- och järnvägstrafiken, vilka båda återupptogs redan på lördagskvällen.

Ukraina har inte officiellt erkänt något ansvar för attacken, även om den öppet har firats av landets säkerhetstjänst (SBU) samt försvarsministerium på sociala medier.