UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina har sprängt broarna och minerat vägarna vid gränsen till Vitryssland. Samtidigt har man enligt Vitryssland kraftigt förstärkt den militära närvaron vid gränsen och varnat för en ”Krimbron 2”-attack på vitryskt territorium.

Under söndagen hävdade ordföranden för Vitrysslands statliga gränskommitté, general Anatoli Lappo, att Ukraina sprängt alla broar längs gränsen till Vitryssland, skriver RT.

— Idag har nästan alla gränsbroar sprängts och bilvägar och järnvägsspår vid gränsen är totalt minerade, sa Lappo till vitrysk media under söndagen.

Enligt Lappo är mineringen så kraftig att man placerat ”tre rader stridsvagnsminor på vägarna”. Samtidigt betonar han att trupperna som befästs vid gränsen ”inte är gränsvakter”.

— Vi är under press, de siktar på våra gränsvakter, ibland skjuter de i luften, de genomför konstant flygspaningar.

Vitrysslands utrikesministerium säger också att landets ambassadör i Kiev kallats upp till det ukrainska utrikesministeriet för att motta en varning om att Ukraina planerar en attack mot mål inne i Vitryssland. Enligt den vitryska sajten Belta ska den vitryska ambassadören ha fått veta att det skulle bli ”Krimbron 2” för Vitryssland.

”Berätta för Ukrainas president och andra galningar, om de fortfarande är på plats [i Kiev], att Krimbron kommer att framstå som en blombukett för dem om de bara vidrör en meter av vårt territorium med sina smutsiga händer”, ska den vitryska militärens stabschef ha svarat ambassadören i Kiev efter att han blivit informerad om varningen.

Denna ”varning” om en ”Krimbron 2” mot Vitryssland har dock kategoriskt förnekats av Kiev, som menar att det kan röra sig om en rysk plan att ”skapa en provokation”.

Vitrysk-rysk styrka placeras ut i Vitryssland

Samtidigt kommer under måndagen rapporter om att Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko gett besked om att en gemensam rysk-vitrysk styrka mobiliseras i Vitryssland. Enligt Belta ska den bilaterala styrkan ha bildats för två dagar sedan. Man skriver att Lukasjenko beordrat landets försvarsminister placera styrkan ”där den behövs” men ”utan överdrift och utan att eskalera situationen”.

Vitryssland lät ryska trupper invadera Ukraina via sitt territorium i februari och har sedan dess i omgångar anklagats av västerländsk media för att ha delta i kriget. Även om anklagelserna i samtliga fall har visat sig vara falska har spänningarna mellan Ukraina och Vitryssland förvärrats kraftigt sedan februari.